Привремена истражна комисија Представничког дома: Одстранити утицај политике на правосуђе

Срна
Привремена истражна комисија Представничког дома: Одстранити утицај политике на правосуђе

САРАЈЕВО - Привремена истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ усвојила је Пословник о раду и закључке о даљем дјеловању с циљем поправљања стања у правосуђу за које, како тврде, сви у БиХ оцјењују да је под великим утицајем политике.

Комисија је на данашњој сједници донијела закључак да затражи од надлежних органа за спровођење закона да јој доставе информацију о кривичним пријавама које су поднесене у протеклих пет година надлежним тужилаштвима.

Затражене су и информације од тужилаштава о томе како су поступали по достављеним кривичним пријавама, те који је резултат када је ријеч о броју подигнутих оптужница на основу поднесених пријава и број осуђујућих пресуда.

Сви чланови комисије су мишљења да политика држи правосуђе под контролом и да је на сцени политика нерада, нечињења и незамјерања.

Предсједавајући Комисије Дамир Арнаут рекао је новинарима да је и Управни одбор Савјета за спровођење мира дао подршку овој комисији и да је сигуран да ће урадити добар посао.

Арнаут је рекао да је чињеницу да правосуђе није независно изнијела Европска комисија, која је издала 14 јасних препорука без којих БиХ не може направити ни корак ка чланству у ЕУ.

“То је мање-више рекао и извјештај Рајнхарда Прибеа и низ других извјештаја током ових година. Ми имамо проблем са тим што релевантна међународна тијела, тијела ЕУ, не сматрају наше правосуђе независним и траже од БиХ да то поправи”, рекао је Арнаут.

Он је навео да ће поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, независности правосуђа, бити главни тест за БиХ и да БиХ неће моћи направити ни корак ка ЕУ док не поправи стање у овој сфери.

“Када је ријеч о медијима, међу закључцима је и онај којим Комисија изражава велику забринутост због напада на медије и констатује да су медији и новинари у великом броју случајева управо ти који разоткривају корупцију у БиХ”, нагласио је Арнаут.

Арнаут је истакао да је Истражна комисија затражила од истражних органа да идентификују починиоце и примјерено поступе према онима који су вршили нападе на новинаре и пријетили им.

Како је закључено на сједници, сваки документ који Комисија добије биће објављен на веб-страници парламента, осим оних који носе ознаку тајности или личне податке.

Члан Комисије Бранислав Бореновић рекао је да је утврђивање стања у правосуђу интерес свих у БиХ и да су велика очекивања од ове комисије да свој посао ради транспарентно, да се дође до озбиљних приједлога за побољшање стања у правосуђу, које је, како је констатовао, врло лоше.

“То је неспорна чињеница и зато је Комисија формирана”, рекао је Бореновић.

Бореновић је навео да је затражено да се објаве подаци о свим набавкама током пандемије и да је то важно за парламентарце у цијелој БиХ.

“На бази информација које прибавимо и саслушања, односно разговора са кључним људима у полицијским и правосудним институцијама, али и адвокатима и оштећеним странама, можемо извући релевантне закључке гдје су празнине у раду правосуђа”, рекао је Бореновић.

Он је навео да ће се покушати доћи до договора гдје су празнине и због чега након оног што полиција уради и прослиједи тужилаштву не буде подигнута оптужница и не заврши се са пресудом.

“То ће нам помоћи да дођемо до усаглашеног приједлога шта би то у правосуђу требало мијењати”, указао је Бореновић.

Говорећи о интервентним увозима и током епидемије вируса корона, Бореновић је рекао да су врло брзо добили информације и податке о томе гдје је ко и по којој цијени набављао.

“То нам помаже да дођемо до закључака да ли је то био лов у мутном појединаца и да ли је у свему овоме било злоупотреба, монопола и договора да се избјегне Закон о јавним набавкама”, рекао је Бореновић, истичући да је основни циљ да БиХ добије непристрасно правосуђе ослобођено било каквог политичког притиска, што очигледно није случај данас.

Члан комисдије Алма Чоло рекла је да би након свих података и саслушања које обави Комисија требало сачинити приједлог измјена Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ и да се тим законом дефинише како ВСТС треба да функционише у транзицијском периоду.

Замјеник предсједавајућег комисије Драган Мектић рекао је да “комисија ради на ивици ножа”.

“Ако урадимо добар посао и дођемо до резултата биће добро, будући да грађани много очекују од ове комисије. Ако одемо на другу страну, закомпликоваћемо ситуацију и неће се знати ко пије и ко плаћа”, рекао је Мектић.

Мектић је рекао да треба затражити податке о томе колико је оптужница и истрага спроведено по мјестима на којима су се истраге водиле и да се зна колико је који дио БиХ био правосудно третиран, на шта му је Чоло одговорила да, према њеним сазнањима, такве податке правосудне институције не износе и не воде.

Члан Комисије Зукан Хелез рекао је да ће Комисија урадити свој посао, уколико БиХ добије свог “Санадера”.

“Зашто се код нас увијек кола ломе на обичном човјеку, а не хапсе се и не процесуирају велике рибе?”, упитао је Хелез

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана