Pregovarački tim nema s kim da razgovara

Aleksandar Stojanović
Pregovarački tim nema s kim da razgovara

BANjALUKA - Inicijativa za pregovore između Republike Srpske i FBiH te tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH već na samom početku našla se na klimavim nogama. Opozicija u Narodnoj skupštini, koja nije glasala za ovaj prijedlog SNSD-a, smatra da je riječ o politikantstvu, dok su iz SDA istakli da inicijativa ima “niz neistinitih tvrdnji te neustavnih prijedloga”.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sjednici NSRS u utorak rekao je da ovo Srpska želi razgovore, a ne secesiju i da je od najveće važnosti jedinstvo svih stranaka u RS da bi bila pripremljena što snažnija platforma za dijalog.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak uveče pozvala je FBiH, kao stranu ugovornicu, na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi sa budućnosti Srpske i FBiH.

Narodna skupština konstatovala je da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Parlament Republike Srpske očekuje od predsjednika Republike Srpske da obavijesti FBiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, u svrhu postizanja dogovora o budućnosti Republike Srpske i FBiH.

Komentarišući neglasanje opozicije za pomenute zaključke, Dodik je rekao da oni imaju pravo na svoj način rada, ali je naglasio da važne nacionalne teme za Srpsku treba da okupe sve faktore.

- Kod opozicionih predstavnika je sve isto, bilo koja tačka dnevnog reda. Imaju isti pristup i napade bez ikakve sposobnosti da se odmaknu i počnu promišljati o tome svemu - kazao je Dodik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo pokušaj nametanja teme od strane vladajuće koalicije da skrene pažnju sa ozbiljnih problema u društvu.

- Imam osjećaj da je ovo pokrenuto u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i ne bi me iznenadilo da SDA po dobro poznatom scenariju za koji dan izađe sa nekom apelacijom prema Ustavnom sudu i pokuša što više osnažiti ovu temu da traje što duže - rekao je Borenović.

Poslanik SDS-a u NSRS Nedeljko Glamočak u izjavi za “Glas Srpske” istakao je da će Predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici zauzeti stav u vezi sa potencijalnim učešćem u timu koji treba da formira predsjednik RS, a koji bi bio zadužen da pozove FBiH na razgovore.

- Ipak, mislim da nije dobro pokretati ovakvu priču kada mnoge okolnosti ne idu na ruku RS. Bolje da se okrenu nabavci vakcina i rješavanju epidemije - rekao je Glamočak.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže za “Glas Srpske” da će organi stranke odlučivati o eventualnom učešću kada dobiju poziv te da je njegov lični stav da je ovo samo još jedna u nizu inicijativa koje su usvojene u NSRS, a neće biti realizovane.

Predsjedništvo SDA na jučerašnjem zasjedanju usvojilo je zaključak u kojem naglašava da je ovaj prijedlog NSRS “neutemeljen i neustavan” te da se o “sadašnjosti i budućnosti BiH može raspravljati u okviru nadležnih državnih institucija”.

- Predstavnici SDA neće učestvovati u razgovorima o ovim temama u bilo kojem neustavnom formatu. Umjesto ponuđenog “dijaloga” potrebno je poštovati i sprovoditi već utvrđene politike i usvojene zakone - istakli su iz SDA.

Sastav

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić istakao je za “Glas Srpske” da se nada da će ovaj poziv naići na pozitivan odgovor i unutar Srpske, ali i iz FBiH. Kako je rekao, dijalog je jedino rješenje da bi se neki procesi pokrenuli u interesu sva tri naroda.

- Tim će činiti izabrani predstavnici i članovi političkih organizacija. Tim treba da pozove drugu stranu da sačini strategiju razgovora i iskreno se nadamo da ćemo naići na razumijevanje - rekao je Žunić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana