Преговарачки тим нема с ким да разговара

Александар Стојановић
Преговарачки тим нема с ким да разговара

БАЊАЛУКА - Иницијатива за преговоре између Републике Српске и ФБиХ те три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ већ на самом почетку нашла се на климавим ногама. Опозиција у Народној скупштини, која није гласала за овај приједлог СНСД-а, сматра да је ријеч о политикантству, док су из СДА истакли да иницијатива има “низ неистинитих тврдњи те неуставних приједлога”.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на сједници НСРС у уторак рекао је да ово Српска жели разговоре, а не сецесију и да је од највеће важности јединство свих странака у РС да би била припремљена што снажнија платформа за дијалог.

Народна скупштина Републике Српске у уторак увече позвала је ФБиХ, као страну уговорницу, на свеобухватни дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим рјешењима у вези са будућности Српске и ФБиХ.

Народна скупштина констатовала је да стране у будућем свеобухватном дијалогу треба да буду Република Српска и ФБиХ, три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци. Парламент Републике Српске очекује од предсједника Републике Српске да обавијести ФБиХ о закључцима и ставовима Народне скупштине те да формира преговарачки тим за вођење дијалога са ФБиХ, у сврху постизања договора о будућности Републике Српске и ФБиХ.

Коментаришући негласање опозиције за поменуте закључке, Додик је рекао да они имају право на свој начин рада, али је нагласио да важне националне теме за Српску треба да окупе све факторе.

- Код опозиционих представника је све исто, било која тачка дневног реда. Имају исти приступ и нападе без икакве способности да се одмакну и почну промишљати о томе свему - казао је Додик.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је за “Глас Српске” да је ово покушај наметања теме од стране владајуће коалиције да скрене пажњу са озбиљних проблема у друштву.

- Имам осјећај да је ово покренуто у договору са Бакиром Изетбеговићем и не би ме изненадило да СДА по добро познатом сценарију за који дан изађе са неком апелацијом према Уставном суду и покуша што више оснажити ову тему да траје што дуже - рекао је Бореновић.

Посланик СДС-а у НСРС Недељко Гламочак у изјави за “Глас Српске” истакао је да ће Предсједништво ове странке на данашњој сједници заузети став у вези са потенцијалним учешћем у тиму који треба да формира предсједник РС, а који би био задужен да позове ФБиХ на разговоре.

- Ипак, мислим да није добро покретати овакву причу када многе околности не иду на руку РС. Боље да се окрену набавци вакцина и рјешавању епидемије - рекао је Гламочак.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић каже за “Глас Српске” да ће органи странке одлучивати о евентуалном учешћу када добију позив те да је његов лични став да је ово само још једна у низу иницијатива које су усвојене у НСРС, а неће бити реализоване.

Предсједништво СДА на јучерашњем засједању усвојило је закључак у којем наглашава да је овај приједлог НСРС “неутемељен и неуставан” те да се о “садашњости и будућности БиХ може расправљати у оквиру надлежних државних институција”.

- Представници СДА неће учествовати у разговорима о овим темама у било којем неуставном формату. Умјесто понуђеног “дијалога” потребно је поштовати и спроводити већ утврђене политике и усвојене законе - истакли су из СДА.

Састав

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић истакао је за “Глас Српске” да се нада да ће овај позив наићи на позитиван одговор и унутар Српске, али и из ФБиХ. Како је рекао, дијалог је једино рјешење да би се неки процеси покренули у интересу сва три народа.

- Тим ће чинити изабрани представници и чланови политичких организација. Тим треба да позове другу страну да сачини стратегију разговора и искрено се надамо да ћемо наићи на разумијевање - рекао је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана