Predstavnički dom odbio svih 18 zaključaka: Propuštena šansa za vraćanje digniteta

Srna
Predstavnički dom odbio svih 18 zaključaka: Propuštena šansa za vraćanje digniteta

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici.

Nije usvojeno 10 zaključaka Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba, među kojima je bio i zaključak da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i da obaveže institucije BiH da ih ne primjenjuju.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Savjet ministara hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Savjeta ministar zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o imjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Danas nisu podržana ni tri zaključka poslanika NES-a Jasmina Emrića, kao ni četiri poslanika Šemsudina Mehmedovića.
Na glasanje o zaključcima nisu došli poslanici SDS-a i PDP-a.

Glasanjem je završena današnja hitna sjednica.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je, prije glasanja, da mnogi poslanici nisu pogledali zaključke koje su dostavili poslanici iz Republike Srpske, kao predlagači, već traže svojih pet minuta u medijskom prostoru da obrazlažu zaključke Narodne skupštine.

Vulićeva je istakla da su zaključci koje su predložili poslanici iz Republike Srpske prilagođeni kompletnoj političkoj situaciji u BiH i da su apsolutno dobronamjerni, pravični i u skladu sa Ustavom BiH.

Ona je dodala da je ovo bila prilika da se vidi koliko je poslanicima stalo do BiH i parlamenta.

-Vidimo da zapravo oni staju uz stranu jednog nelegitimnog čovjeka i apsolutno zanemaruju i poništavaju 57 legitimno izabranih ljudi u Parlamentarnoj skupštini - rekla je Vulićeva novinarima.

Ona je istakla da je to porazno i kukavički, naglasivši da prvenstveno jedan broj bošnjačkih kolega nema hrabrost da živi onako kako to punim ustima govore - da žele prosperitet budućnosti.

-Oni tu ništa ne žele, oni upravo žele da BiH bude kolonija gdje će biti klimoglavci nekom tamo strancu kao što su sad ovom Kristijanu Šmitu - istakla je Vulićeva.

Naglasila je da su poslanici iz Republike Srpske pokazali dobru volju i da žele da se poštuje slovo, a ne duh Dejtona.

-Međutim, oni nemaju hrabrosti ni za to - zaključila je Vulićeva.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić istakao je tokom rasprave na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je svrha predloženih zaključaka Kluba SNSD-a vraćanje digniteta Parlamentarne skupštine BiH i preuzimanje odgovornosti za donošenje zakona, a ne da jedan čovjek radi posao umjesto parlamenta.

Odgovarajući na diskusiju poslanika NES-a Jasmina Emrića, Vujičić ga je pozvao da ne spominje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika koji nisu prisutni, te da ako s njima želi političku raspravu pozove u neku od dijaloških emisija.

-Niko vama ne osporava da se osjećate kako se osjećate, niti bilo ko osporava vaš identitet - rekao je Vujičić i ironično konstatovao da bi možda najbolje bilo samoraspuštanje Parlamentarne skupštine BiH i da se ovlasti jedan čovjeka da donosi zakone umjesto poslanika.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić je, takođe, reagovao na diskusiju poslanika NES-a Emrića, te zamolio poslanike da se vrate na temu dnevnog reda, da se ne govore ružne riječi, kao i da se poimenično ne targetiraju predsjednike Srpske i Srbije.

-Ružno je da govorite „politički striptiz“. Vaše zaključke možete dostaviti u pisanoj formi i niko neće praviti problem, ali vas molim da ne govorimo i imenima i ne širimo mržnju kroz vaše širenje informacija - naveo je Kojić.

Poslanik NIP-a Mia Karamemić Abazović, takođe je zamolila Emrića da ne koristi određene termine koji su neprikladni Parlamentarnoj skupštini BiH.

Poslanik Šemsudin Mehmedović pozvao je poslanike da odbace zaključke koje je predložio Klub SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarane skupštine BiH.

Poslanik NES-a Emrić je rekao da je jučerašnji sastanak lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Istočnom Sarajevu bio “politički striptiz”, te predložio zaključak kojim se poziva Tužilaštvo BiH da zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović oduzeo je riječ Emriću ističući da govorio o stvarima van dnevnog reda.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić pozvao je političke predstavnike Republike Srpske da se odustane od, kako je ocijenio, protivustavnih i avanturističkih ideja i da se vrati evropskom putu, te da se prestane sa političkim prepucavanjima od kojih niko nema koristi.

Zvizdić je tokom diskusije rekao da zaključci koje je predložio Klub SNSD-a nemaju opštu pravnu normu niti obavezujući karakter, te najavio da će ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji izborni zakon, podnijeti Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Kad je riječ o budućnosti saradnje stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH Zvizdić je rekao da je spreman ostati u koaliciji pod uslovom da se nastavi raditi na napratku evropskim integracijama.

-Ako se može promjeniti koalicija onda bujrum – uradite - naveo je on.

Zvizdić je pozvao na integralno poštovanje Dejtonskog sporazuma naglašavajući da eniteti nisu države.

Poslanik Naroda i pravde Nihad Omerović je tokom rasprave pozvao na razum i odgovornst s obzirom na ulogu zakonodavnog doma odbacivši da je BiH kolonija i naglasio da je za status visokog predstavnika nadležan Upravni odbor Savjeta za provođenje mira.

Poslanik SDA Safet Kešo zatražio je pojašnjenje koje su druge obaveze poslanika zbog skraćivanja diskusija poslanicima o aktuelnoj političkoj situaciji BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović je odgovorio Keši da jedan broj poslanika ne može da ostane do večeras u Sarajevu te da su diskusije ograničene na pet minuta.

Šef kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red Darko Babalj zatražio je u jednom trenutku u ime kluba pauzu od 30 minuta, navodeći da je predlaže kako bi poslanici smirili glave, te dodao da bi današnja sjednica trebala biti prekinuta.

-Najbolje je da mi ovo prekinemo, da sačekamo šta će reći Narodna skupština Republike Srpske i miting, da ne budemo pozornica za ismijavanje samih sebe - rekao je Babalj.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara naveo je da zaključci koje su predložili klubovi SNSD-a i Srpski klub za njega kao paket nisu prihvatljivi, ali da je podrška evropskom putu, Ustavu, cjelovitosti i nazavisnosti BiH potpuno prihvatljiva.

-Neki od zaključaka su potpuno nepotrebni, da nekoga pozovemo da poštuje zakon. Nisam nikad za takvu vrstu zaključaka. Ustav i zakoni u BiH postoje i trebali bi se primjenjivati bez toga da li neko zaključuje da li treba ili ne treba - smatra Čavara.

On je naglasio da trenutno stranke partneri na vlasti funkcioniši u izuzetno složenim okolostima, ukazavši da djelovanje međunarnih predstavnika nije usaglašeno sa parlamentarnom većinom nego mimo stavova i pozitivnog trenda donošenja zakona koje je tražila EU.

-Znači, kad smo imali pozitivan trend, onda nam je došlo nešto što je prometilo to, a vidimo na koji način. Svi znamo da je dosta složenija situacija, nego prije nametanja izmjena Izbornog zakona - rekao je Čavara, uz ocjenu da je to pogoršalo političke odnose.

On se osvrnuo na jučerašnji sastanak u Istočnom Sarajevu predstavnika stranaka koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH, iskavši da bi volio da se usaglasi oko integriteta izbornog procesa i da svaki narod može da bira predstavnike na mjestima gdje je Ustavom predviđeno. On je naglasio da je BiH zasnovana na ravnopravnosti konstitutnih naroda.

-Ako budemo uvažavali jedni druge, to je način možemo stvarati budućnost. Znači, nemojte birati predstavnika Hrvatima tamo gdje Hrvati trebaju da izaberu svoje predstavnike, jer onda izbori gube smisao - poručio je Čavara.

Prema njegovim riječima, tročlano Predsjedništvo je uspostavljeno da vrati povjerenje narodima u zajedničke institucije, na najvišem nivou, artikulišu i usaglašavaju i svoje stavove, i u spoljnoj politici, i u budućnosti BiH.

On je rekao da to neko ne želi čuti, te da se time stvara nerazumijevanje, umjesto da se puno više uloži energije u razumijevanje i uvažavanje.

Čavara je rekao da Parlamentarna skupština BiH mora u skladu sa Ustavom raditi ono za šta je nadležna, a ne Kristijan Šmit ili ambasador bilo koje druge zemlje, te da nije za to da BiH nastavi da bude “banana država”.

Vulić: Postoje izgledi za usvajanje izbornog zakona

Sanja Vulić rekla je da, ukoliko bude dobre volje, postoje izgledi da bude usvojen izborni zakon BiH jer su radne grupe mnogo toga već uradile.

-Mi smo u svojim novim zaključcima i predložili da predlagač novog izbornog zakona bude ovlašteni predlagač, a to je Savjet ministara, imajući u vidu da su u Savjetu ministara predstavnici stranaka „trojke“. Ne vidimo razlog zašto do toga ne bi i došlo - rekla je Vulićeva novinarima.

Ona je ocijenila da zato smatraju da su predloženi zaključci SNSD-a apsolutno pravični i kreativni.

-Šta, zapravo, bošnjačko političko Sarajevo želi, vrlo je upitno, a to je svima nama veoma poznato. To je unitarna BiH - naglasila je Vulićeva.

Vulić je ocijenila da Bošnjacima prija da budu poslušnici tamo nekog stranca dok im on naređuje i da je “očigledno da oni ne misle svojom glavom”.

-Mi tako ne mislimo. Opet kažemo da nismo ni za kakve secesije ni za bilo kakav nemir - mi smo za poštovanje mirovnog sporazuma, i to slova, a ne duha - zaključila je Vulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana