Представнички дом одбио свих 18 закључака: Пропуштена шанса за враћање дигнитета

Срна
Представнички дом одбио свих 18 закључака: Пропуштена шанса за враћање дигнитета

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбацио је данас укупно 18 закључака у вези са тренутном политичком ситуацијом у институцијама БиХ, које су предлагали посланици.

Није усвојено 10 закључака Клуба посланика СНСД-а и Српског клуба, међу којима је био и закључак да Представнички дом прогласи ништавним, недозвољеним и правно необавезујућим одлуке Кристијана Шмита и да обавеже институције БиХ да их не примјењују.

Међу приједлозима био је и закључак да Представнички дом захтијева да Савјет министара хитно и без одлагања у парламентарну процедуру достави приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ у којем ће обухватити побољшања интегритета изборног процеса и састав, надлежности и начин избора Централне изборне комисије.

Подршку није добио ни сличан захтјев посланика Клуба ХДЗ-а Предрага Кожула који је тражио да Представнички дом од Савјета министар захтијева да хитно, а најкасније у року од седам дана, у парламентарну процедуру упути приједлог закона о имјенама и допунама Изборног закона БиХ.

Данас нису подржана ни три закључка посланика НЕС-а Јасмина Емрића, као ни четири посланика Шемсудина Мехмедовића.
На гласање о закључцима нису дошли посланици СДС-а и ПДП-а.

Гласањем је завршена данашња хитна сједница.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је, прије гласања, да многи посланици нису погледали закључке које су доставили посланици из Републике Српске, као предлагачи, већ траже својих пет минута у медијском простору да образлажу закључке Народне скупштине.

Вулићева је истакла да су закључци које су предложили посланици из Републике Српске прилагођени комплетној политичкој ситуацији у БиХ и да су апсолутно добронамјерни, правични и у складу са Уставом БиХ.

Она је додала да је ово била прилика да се види колико је посланицима стало до БиХ и парламента.

-Видимо да заправо они стају уз страну једног нелегитимног човјека и апсолутно занемарују и поништавају 57 легитимно изабраних људи у Парламентарној скупштини - рекла је Вулићева новинарима.

Она је истакла да је то поразно и кукавички, нагласивши да првенствено један број бошњачких колега нема храброст да живи онако како то пуним устима говоре - да желе просперитет будућности.

-Они ту ништа не желе, они управо желе да БиХ буде колонија гдје ће бити климоглавци неком тамо странцу као што су сад овом Кристијану Шмиту - истакла је Вулићева.

Нагласила је да су посланици из Републике Српске показали добру вољу и да желе да се поштује слово, а не дух Дејтона.

-Међутим, они немају храбрости ни за то - закључила је Вулићева.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић истакао је током расправе на хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да је сврха предложених закључака Клуба СНСД-а враћање дигнитета Парламентарне скупштине БиХ и преузимање одговорности за доношење закона, а не да један човјек ради посао умјесто парламента.

Одговарајући на дискусију посланика НЕС-а Јасмина Емрића, Вујичић га је позвао да не спомиње предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика који нису присутни, те да ако с њима жели политичку расправу позове у неку од дијалошких емисија.

-Нико вама не оспорава да се осјећате како се осјећате, нити било ко оспорава ваш идентитет - рекао је Вујичић и иронично констатовао да би можда најбоље било самораспуштање Парламентарне скупштине БиХ и да се овласти један човјека да доноси законе умјесто посланика.

Посланик СНСД-а Милорад Којић је, такође, реаговао на дискусију посланика НЕС-а Емрића, те замолио посланике да се врате на тему дневног реда, да се не говоре ружне ријечи, као и да се поименично не таргетирају предсједнике Српске и Србије.

-Ружно је да говорите „политички стриптиз“. Ваше закључке можете доставити у писаној форми и нико неће правити проблем, али вас молим да не говоримо и именима и не ширимо мржњу кроз ваше ширење информација - навео је Којић.

Посланик НИП-а Миа Карамемић Абазовић, такође је замолила Емрића да не користи одређене термине који су неприкладни Парламентарној скупштини БиХ.

Посланик Шемсудин Мехмедовић позвао је посланике да одбаце закључке које је предложио Клуб СНСД-а у Представничком дому Парламентаране скупштине БиХ.

Посланик НЕС-а Емрић је рекао да је јучерашњи састанак лидера странака које чине парламентарну већину у Источном Сарајеву био “политички стриптиз”, те предложио закључак којим се позива Тужилаштво БиХ да због јавног негирања геноцида у Сребреници покрене поступак утврђивања одговорности против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић одузео је ријеч Емрићу истичући да говорио о стварима ван дневног реда.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић позвао је политичке представнике Републике Српске да се одустане од, како је оцијенио, противуставних и авантуристичких идеја и да се врати европском путу, те да се престане са политичким препуцавањима од којих нико нема користи.

Звиздић је током дискусије рекао да закључци које је предложио Клуб СНСД-а немају општу правну норму нити обавезујући карактер, те најавио да ће уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји изборни закон, поднијети Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности.

Кад је ријеч о будућности сарадње странака из Републике Српске и Федерације БиХ Звиздић је рекао да је спреман остати у коалицији под условом да се настави радити на напратку европским интеграцијама.

-Ако се може промјенити коалиција онда бујрум – урадите - навео је он.

Звиздић је позвао на интегрално поштовање Дејтонског споразума наглашавајући да енитети нису државе.

Посланик Народа и правде Нихад Омеровић је током расправе позвао на разум и одговорнст с обзиром на улогу законодавног дома одбацивши да је БиХ колонија и нагласио да је за статус високог представника надлежан Управни одбор Савјета за провођење мира.

Посланик СДА Сафет Кешо затражио је појашњење које су друге обавезе посланика због скраћивања дискусија посланицима о актуелној политичкој ситуацији БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић је одговорио Кеши да један број посланика не може да остане до вечерас у Сарајеву те да су дискусије ограничене на пет минута.

Шеф клуба посланика СДС-ПДП-Листа за правду и ред Дарко Бабаљ затражио је у једном тренутку у име клуба паузу од 30 минута, наводећи да је предлаже како би посланици смирили главе, те додао да би данашња сједница требала бити прекинута.

-Најбоље је да ми ово прекинемо, да сачекамо шта ће рећи Народна скупштина Републике Српске и митинг, да не будемо позорница за исмијавање самих себе - рекао је Бабаљ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара навео је да закључци које су предложили клубови СНСД-а и Српски клуб за њега као пакет нису прихватљиви, али да је подршка европском путу, Уставу, цјеловитости и назависности БиХ потпуно прихватљива.

-Неки од закључака су потпуно непотребни, да некога позовемо да поштује закон. Нисам никад за такву врсту закључака. Устав и закони у БиХ постоје и требали би се примјењивати без тога да ли неко закључује да ли треба или не треба - сматра Чавара.

Он је нагласио да тренутно странке партнери на власти функциониши у изузетно сложеним околостима, указавши да дјеловање међунарних представника није усаглашено са парламентарном већином него мимо ставова и позитивног тренда доношења закона које је тражила ЕУ.

-Значи, кад смо имали позитиван тренд, онда нам је дошло нешто што је прометило то, а видимо на који начин. Сви знамо да је доста сложенија ситуација, него прије наметања измјена Изборног закона - рекао је Чавара, уз оцјену да је то погоршало политичке односе.

Он се осврнуо на јучерашњи састанак у Источном Сарајеву представника странака које чине парламентарну већину на нивоу БиХ, искавши да би волио да се усагласи око интегритета изборног процеса и да сваки народ може да бира представнике на мјестима гдје је Уставом предвиђено. Он је нагласио да је БиХ заснована на равноправности конститутних народа.

-Ако будемо уважавали једни друге, то је начин можемо стварати будућност. Значи, немојте бирати представника Хрватима тамо гдје Хрвати требају да изаберу своје представнике, јер онда избори губе смисао - поручио је Чавара.

Према његовим ријечима, трочлано Предсједништво је успостављено да врати повјерење народима у заједничке институције, на највишем нивоу, артикулишу и усаглашавају и своје ставове, и у спољној политици, и у будућности БиХ.

Он је рекао да то неко не жели чути, те да се тиме ствара неразумијевање, умјесто да се пуно више уложи енергије у разумијевање и уважавање.

Чавара је рекао да Парламентарна скупштина БиХ мора у складу са Уставом радити оно за шта је надлежна, а не Кристијан Шмит или амбасадор било које друге земље, те да није за то да БиХ настави да буде “банана држава”.

Вулић: Постоје изгледи за усвајање изборног закона

Сања Вулић рекла је да, уколико буде добре воље, постоје изгледи да буде усвојен изборни закон БиХ јер су радне групе много тога већ урадиле.

-Ми смо у својим новим закључцима и предложили да предлагач новог изборног закона буде овлаштени предлагач, а то је Савјет министара, имајући у виду да су у Савјету министара представници странака „тројке“. Не видимо разлог зашто до тога не би и дошло - рекла је Вулићева новинарима.

Она је оцијенила да зато сматрају да су предложени закључци СНСД-а апсолутно правични и креативни.

-Шта, заправо, бошњачко политичко Сарајево жели, врло је упитно, а то је свима нама веома познато. То је унитарна БиХ - нагласила је Вулићева.

Вулић је оцијенила да Бошњацима прија да буду послушници тамо неког странца док им он наређује и да је “очигледно да они не мисле својом главом”.

-Ми тако не мислимо. Опет кажемо да нисмо ни за какве сецесије ни за било какав немир - ми смо за поштовање мировног споразума, и то слова, а не духа - закључила је Вулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана