Predmet “Dragičević” na putu za Sarajevo

Darko Momić
Predmet “Dragičević” na putu za Sarajevo

Banjaluka - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je u petak da bi predmet ubistva Davida Dragičevića, kojim se Okružno javno tužilaštvo Banjaluka bavi više od devet mjeseci, mogao biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Tegeltija je precizirao da predstavnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, koji su iscrpili sve mehanizme, razmatraju da predmet “Dragičević” upute na ocjenu nadležnosti Tužilaštvu BiH, koje bi potom moglo da preuzme taj predmet.

- O tome šta će se desiti javnost će biti informisana u narednom periodu. Cilj je da predmet bude priveden kraju - rekao je Tegeltija juče u Banjaluci nakon sastanka sa članova Stalne komisije za efikasnost tužilaštava sa glavnim tužiocima Republičkog tužilaštva Mahmutom Švrakom i banjalučkog Okružnog tužilaštva Želimirom Lepirom.

On je naglasio da se nekada čini da procesi poput predmeta “Dragičević” traju isuviše dugo jer su teški i složeni.

- Nekada treba razumjeti da tužioci ne mogu da ponude rješenja odmah i na tacni. Naravno, postoje subjektivne i objektivne teškoće u rješavanju najsloženijih predmeta i u tom kontekstu banjalučko tužilaštvo nas je obavijestilo da je iscrpilo sve što je moglo od istražnih mehanizama, kao i da su odlučili da razmatraju pomenuti korak - rekao je Tegeltija.

On je naveo da su tužioci upoznali VSTS i Komisiju o stanju predmeta “Dragičević”, naglasivši da savjet nije nadležan da se miješa u bilo koji pojedinačni predmet koji se vodi u pravosudnim institucijama BiH. Tegeltija je pozvao političke subjekte da se uzdrže od ocjena kojima se dovodi u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija. - Tužilaštva kao dio pravosudnog sistema BiH moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo da je riječ o političarima bilo javnosti jer samo tako mogu raditi profesionalno - rekao je Tegeltija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je rekao da se slaže da predmet “Dragičević” bude dat na postupanje Tužilaštvu BiH ukoliko će to dovesti do rasvjetljavanja ubistva.

- Ako za mjesec-dva dana ne bude tužilačke odluke, pozvaću građane pred tužilaštvo u Banjaluci da ih izbacimo iz njihovih kancelarija jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo - rekao je Dodik, podsjećajući da je pravosudni sistem u RS i BiH kreirala međunarodna zajednica.

Povodom ovog slučaja juče se oglasio Dodikov politički savjetnik Srđan Perišić. On je demantovao da Milorad Dodik ima apsolutnu moć i da kontroliše pravosudni sistem u RS, te naglasio da Dodik nema ingerencije nad ovim slučajem i da nije učestvovao u donošenju odluke da policija reaguje, već da je to učinjeno prema odluci tužilaštva.

Prijetnje na “Fejsbuku”

 

Policijska uprava Banjaluka pokrenula je istragu u vezi sa brutalnim prijetnjama koje su preko društvenih mreža upućene na račun svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kako saznajemo, istražuje se slučaj Mihaele Vasiljević, koji živi u Australiji, a porijeklom je iz Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana