Poruka američke ambasade povodom novih sankcija

G.S.
Poruka američke ambasade povodom novih sankcija

SARAJEVO - Ambasada SAD u Sarajevu oglasila se danas nakon što je Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo da je proširena lista sankcionisanih osoba i firmi iz BiH.

“Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji predstavljaju glavne izvore prihoda za korumpiranu mrežu podrške Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. “

Ambasada navodi da je “ Dodik je iskoristio svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije koje su povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati region i prijete euro-atlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Države nastaviće koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i pozivati na odgovornost pojedince zbog njihovog djelovanja.”

U saopštenju Ambasade se na kraju dodaje “da će pojedinci ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa ovim pojedincima i subjektima koji su danas sankcionisani i sebe izlažu riziku sankcionisanja”.

 

Today, the Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) designated seven entities (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network, and Sirius 2010) and two individuals (Djordje Djuric and Milenko…

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) June 18, 2024

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana