Pomen, voštanice i bijele ruže za stradale iz “Tuzlanske kolone”

Srna
Foto: RTRS

TUZLA - Tuzlom se danas prolomio jauk srpskih porodica za zvjerski ubijenim sinovima, braćom, očevima, od kojih su mnogima u grob položeni samo komadići kostiju pronađeni nakon napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u povlačenju u kojem su ubijena 54 vojnika.

Na mjestu stradanja na Brčanskoj Malti položene su bijele ruže i zapaljene svijeće.

Na mjesto zločina u Tuzlu iz Bijeljine autobusima su stigle porodice žrtava i preživjeli učesnici.

Mirnom šetnjom, poslali su poruke -zločin se ne smije zaboraviti, a počinioci moraju odgovorati.

Sramotno je, kažu, da je samo jedno lice kažnjeno za ubistva.

-Žrtve čekaju pravdu za zločin bez presedana nad kolonom JNA u dogovorenom povlačenju iz Tuzle - rekao je danas na mjestu stradanja ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Egić je poručio da se iz Republike Srpske traži pravična kazna za sve zločince.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Rada Ostojić upozorio je da je zločin u "Tuzlanskoj koloni" jedan od mnogih koji je ostao bez kazne, u kojem su zločinci paravojne muslimanske i hrvatske formacije, a žrtva srpski narod.

- Pravde za Srbe nema u BiH - ocijenio je Ostojić.

Naveo je da su nekažnjeni zločini nad Sbima dio poduhvata kojim pokušava da se stvori narativ da su Srbi agresori na prostoru gdje vijekovima žive, a da su druga dva naroda žrtva.

Položeno je cvijeće i služen pomen na Brčanskoj malti u Tuzli. Kod Spomen-kosturnice na bijeljinskom gradskom groblju Pučile služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti kasarnu u tom gradu.

Obilježavanje istorijskog događaja od republičkog značaja “Stradanje pripadnika JNA u Tuzli - Tuzlanska kolona održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu i tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 ih je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana