Помен, воштанице и бијеле руже за страдале из “Тузланске колоне”

Срна
Foto: РТРС

ТУЗЛА - Тузлом се данас проломио јаук српских породица за звјерски убијеним синовима, браћом, очевима, од којих су многима у гроб положени само комадићи костију пронађени након напада муслиманских снага на колону ЈНА у повлачењу у којем су убијена 54 војника.

На мјесту страдања на Брчанској Малти положене су бијеле руже и запаљене свијеће.

На мјесто злочина у Тузлу из Бијељине аутобусима су стигле породице жртава и преживјели учесници.

Мирном шетњом, послали су поруке -злочин се не смије заборавити, а починиоци морају одговорати.

Срамотно је, кажу, да је само једно лице кажњено за убиства.

-Жртве чекају правду за злочин без преседана над колоном ЈНА у договореном повлачењу из Тузле - рекао је данас на мјесту страдања министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Егић је поручио да се из Републике Српске тражи правична казна за све злочинце.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Рада Остојић упозорио је да је злочин у "Тузланској колони" један од многих који је остао без казне, у којем су злочинци паравојне муслиманске и хрватске формације, а жртва српски народ.

- Правде за Србе нема у БиХ - оцијенио је Остојић.

Навео је да су некажњени злочини над Сбима дио подухвата којим покушава да се створи наратив да су Срби агресори на простору гдје вијековима живе, а да су друга два народа жртва.

Положено је цвијеће и служен помен на Брчанској малти у Тузли. Код Спомен-костурнице на бијељинском градском гробљу Пучиле служен је парастос и положени вијенци и цвијеће.

Муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале су колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти касарну у том граду.

Обиљежавање историјског догађаја од републичког значаја “Страдање припадника ЈНА у Тузли - Тузланска колона одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 их је рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и “Зелених беретки”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана