Političke igre utišale razgovor o zakonima iz reformskog paketa za EU

Vedrana Kulaga Simić
Političke igre utišale razgovor o zakonima iz reformskog paketa za EU

SARAJEVO - Međustranački pregovori SNSD-a, HDZ-a i SDA o izmjenama zakona o javnim nabavkama, sukobu interesa, kao i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), na kojima insistira i zvanični Brisel, utihnuli su nakon početnog optimizma, još nema političke saglasnosti i niko se ne usuđuje da prognozira da li će i kada prijedlozi dobiti zeleno svjetlo u Parlamentu BiH.

Prvi sastanak stranačkih delegacija održan je 16. marta u Mostaru, gdje je domaćin bio HDZ, nakon čega su uslijedili razgovori u Istočnom Sarajevu i još neki. Načelno je dogovoreno da se eventualni amandmani na neki od prijedloga tih, kako ih nazivaju, reformskih zakona prvo usaglašavaju na međustranačkim sastancima, ali o zakonima koji treba da poprave stanje u oblasti javnih nabavki i sukoba interesa i dalje nema saglasnosti.

O prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH se nije raspravljano ni u utorak na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamenta BiH. Rasprava je, kako je saopšteno iz Parlamenta BiH, odgođena, a od Predstavničkog doma, koji je predlagač, zatraženo je da se do iduće sjednice te komisije isprave utvrđeni nedostaci u prijedlogu.

Sagovornik “Glasa Srpske” upućen u stranačke pregovore naglasio je da bi bilo lako postići dogovor o prijedlozi koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke, a koji su u proceduri, da postoji politička volja ključnih aktera. Toga, međutim, tvrdi, nema.

- Trenutno situacija se može opisati riječima iz pjesme “pođem, klecnem, idem, zastajavam”. Ovdje se radi o stvarima koje treba da poprave stanje, a i datom obećanju evropskim zvaničnicima. Prvi razgovori su, prema onome što mogli čuti, bili dosta korektni i konstruktivni i onda je odjednom, nakon određenih poteza i izjava političara na nivou BiH, uslijedio stop - istakao je sagovornik “Glasa”.

Zakon o javnim nabavkama BiH je, kako tvrdi, od slova do slova gotovo bio usaglašen, da bi uslijedili amandmani u parlamentarnoj proceduri, i sad novi zastoj, a zakon o sprečavanju sukoba interesa prijeko je potreban.

- Nalazimo se u takvom blatu da nema svetaca. S druge strane, kada je riječ o zakonu o VSTS-u, uvjeren sam da će ga predložiti istražna komisija koja se bavi ispitivanjem stanja u pravosuđu, jer im je to politički cilj, umjesto da to predlože tri aktera koja imaju većinu da ga usvoje. Opstrukcije su i više nego vidljive - rekao je naš sagovornik, podsjetivši i na stavove iz SDA kada je u Parlamentu otvorena priča o promjeni kadrova u Savjetu ministara, a u kojima je bila vidljiva želja za određenom blokadom.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać, koja je predsjedavajuća radne grupe, poručila je kratko za “Glas” da novih sastanaka nema na vidiku. Dodala je da je SNSD malo povukao ručnu jer, kako je rekla, bošnjačke stranke treba da promijene odnos prema izbornom pobjedniku iz reda srpskog naroda, te da se prvo partneri u FBiH dogovore o pitanjima koja su dugo na čekanju.

Sa predstavnicima HDZ-a i SDA, koji su dio radne grupe, nismo uspjeli da stupimo u kontakt. Riječ je o Vjekoslavu Bevandi, Darijani Filipović i Nikoli Lovrinoviću iz HDZ-a, te Denisu Zvizdiću i Adilu Osmanoviću iz SDA.

Stavovi

Izvor “Glasa Srpske” ističe da Hrvati u ovoj situaciji veoma mudro ćute i prate sve što se dešava, nastojeći da obezbijede izborne promjene koje im idu naruku i na kojima insistiraju. S druge strane, SDA samo čeka priliku da optuži Srpsku za blokadu i etiketira je kao glavnog kočničara na putu BiH ka članstvu u EU.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana