Politička previranja u SO Kotor Varoš: PDP-ov načelnik zove SNSD u vlast

Darko Momić
Politička previranja u SO Kotor Varoš: PDP-ov načelnik zove SNSD u vlast

Kotor Varoš - Načelnik Kotor Varoša i funkcioner PDP-a Zdenko Sakan u četvrtak je žestoko uzburkao političke duhove kada je najavio da odbornici Socijalističke partije više neće biti dio skupštinske većine, a da će poziv na razgovore biti upućen SNSD-u.

Time su se praktično zahuktala međustranačka trvenja u vezi sa formiranjem nove skupštinske većine, koju su do sada činili šest odbornika SDS-a, pet PDP-a, četiri DNS-a, tri iz SDA i po dva SP-a i HDZ-a BiH, dok su u opoziciji bili SNSD i jedan odbornik Ujedinjene Srpske.

Na formiranje nove skupštinske većine prvi je zvanično pozvao lider kotorvaroških socijalista Predrag Tešić, koji je pokrenuo inicijativu da vlast formiraju stranke koje su dobile povjerenje građana na proteklim opštim izborima.

Odmah mu je odgovorio načelnik Zdenko Sakan, koji je poručio da SP više neće biti dio skupštinske većine i najavio da će poziv za razgovore biti upućen SNSD-u.

Sakan je ovom najavom izazvao ozbiljna reagovanja, a prvi se ponovo oglasio Predrag Tešić. On je istakao da je Sakan upoznat da su SP i SNSD već dva mjeseca u aktivnim razgovorima sa svim partijama zbog promjene skupštinske većine.

- Načelnikova dvoličnost se pokazala u pozivu SNSD-u da uđe u lokalnu vlast jer je to upravo ono za šta se mi i zalažemo. Smjenom kadrova SP-a iz Upravnog odbora Agencije za lokalni ekonomski razvoj koja je sprovedena u Skupštini po nalogu načelnika najbolje je pokazao koliko poštuje građane Kotor Varoša - rekao je Tešić.

Predsjednik kotorvaroškog SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da su SDS i PDP uveli DNS i SP u skupštinsku većinu zbog namjere da bude napravljena bolja prohodnost lokalne vlasti prema Vladi RS s ciljem realizacije projekata od interesa za građane Kotor Varoša.

- To nije dalo ni blizu očekivane rezultate i u tom smislu vidim i izjavu načelnika opštine. Ako on smatra da će SNSD doprinijeti onome čemu nisu doprinijeli DNS i SP, mi se tome nećemo unaprijed protiviti - kaže Glamočak.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da nije čuo ni za kakva previranja u Kotor Varošu, ističući da je lokalna vlast učinila mnogo na razvoju ove opštine i pokazala da je domaćinska vlast.

- Najbolji primjer je rekonstrukcija Doma zdravlja koji služi kao primjer domaćinskog gazdovanja. Zbog svega toga, ja u njih imam veliko povjerenje, a što se tiče skupštinske većine i poziva za razgovore SNSD-u koji je najavio načelnik Zdenko Sakan, o tome nemam dovoljno informacija i vidjećemo šta će se dešavati - kaže Borenović.

Prije svih ovih trvenja u Kotor Varošu je, kao i u ostatku RS, nastupio raskol u DNS-u. Tri odbornika i svi lokalni funkcioneri prešli su u DEMOS Nedeljka Čubrilovića, dok je u DNS-u ostala samo dotadašnja šefica odborničkog kluba Daliborka Kerezović-Damjanović.

Bez zvaničnog poziva

 

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Kotor Varoš Branko Ponorac kaže da je iz medija saznao da načelnik opštine Zdenko Sakan poziva SNSD na razgovore o formiranju vlasti.

- Mi nismo dobili nikakav zvaničan poziv i zato bi bilo neozbiljno da o tome govorim. Ako dobijemo ili kada dobijemo eventualno poziv, onda ćemo vidjeti kako ćemo se prema njemu ponijeti - kaže Ponorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana