Policija nemoćna da otkrije ko uništava saobraćajne znakove na ćirilici

Srna
Policija nemoćna da otkrije ko uništava saobraćajne znakove na ćirilici

LIVNO - Precrtavanje grafitima ćiriličnih naziva naseljenih mjesta u Federaciji BiH česta je pojava koju iz Javnog preduzeća "Ceste FBiH" redovno prijavljuju, ali policija, kako kažu, do sada nije otkrila nijednog počinioca.

"Na određenim područjima u FBiH imamo konstantan problem uništavanja saobraćajnih znakova ispisivanjem neprimjerenih grafita, te precrtavanjem ćiriličkih, a u manjoj mjeri i latiničnih naziva naseljenih mjesta. Svaki slučaj je prijavljen nadležnim policijskim upravama, ali do sada nijedan počinilac nije otkriven", rečeno je Srni iz ovog preduzeća.

Na pitanje da li su upoznati sa ispisivanjem ustaških simbola na saobraćajnoj tabli u srpskim povratničkim selima u Livanjskom polju, što je izazvalo uznemirenje malobrojnih mještana, iz ovog preduzeća navode da svaki vandalizam ove prirode prijave policiji i da postoje zapisnici, ali da nijedan počinilac nije otkriven.

"U okviru redovnog održavanja očistićemo znakove i to je sve što se može preduzeti iz naše nadležnosti. Prilikom čišćenja hemikalijama dolazi do smanjenja retrorefleksije signalizacije, a nakon više čišćenja retrorefleksija bude potpuno uništena, samim time i saobraćajni znak neupotrebljiv, te se na ovaj način stvara velika materijalna šteta za preduzeće, jer saobraćajnu signalizaciju koja je najčešće nova ili u vrlo dobrom stanju, moramo zamijeniti", navode iz ovog preduzeća.

Kako naglašavaju, nerijetko nakon što zamijene dijelove uništenih znakova, dolazi do ponovnog šaranja po njima ili uništavanja.

U Livanjskom polju su ustaški simboli ispisani na tabli na kojima su označena srpska sela Bogdaše, Vrbica, Radanovci i Bojmunte, a to je uzmemirilo malobrojne srpske povratnike.

Ova sela teritorijalno pripadaju Livnu i u njima u teškim uslovima žive srpski povratnici uglavnom starije životne dobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana