Полиција немоћна да открије ко уништава саобраћајне знакове на ћирилици

Срна
Полиција немоћна да открије ко уништава саобраћајне знакове на ћирилици

ЛИВНО - Прецртавање графитима ћириличних назива насељених мјеста у Федерацији БиХ честа је појава коју из Јавног предузећа "Цесте ФБиХ" редовно пријављују, али полиција, како кажу, до сада није открила ниједног починиоца.

"На одређеним подручјима у ФБиХ имамо константан проблем уништавања саобраћајних знакова исписивањем непримјерених графита, те прецртавањем ћириличких, а у мањој мјери и латиничних назива насељених мјеста. Сваки случај је пријављен надлежним полицијским управама, али до сада ниједан починилац није откривен", речено је Срни из овог предузећа.

На питање да ли су упознати са исписивањем усташких симбола на саобраћајној табли у српским повратничким селима у Ливањском пољу, што је изазвало узнемирење малобројних мјештана, из овог предузећа наводе да сваки вандализам ове природе пријаве полицији и да постоје записници, али да ниједан починилац није откривен.

"У оквиру редовног одржавања очистићемо знакове и то је све што се може предузети из наше надлежности. Приликом чишћења хемикалијама долази до смањења ретрорефлексије сигнализације, а након више чишћења ретрорефлексија буде потпуно уништена, самим тиме и саобраћајни знак неупотребљив, те се на овај начин ствара велика материјална штета за предузеће, јер саобраћајну сигнализацију која је најчешће нова или у врло добром стању, морамо замијенити", наводе из овог предузећа.

Како наглашавају, неријетко након што замијене дијелове уништених знакова, долази до поновног шарања по њима или уништавања.

У Ливањском пољу су усташки симболи исписани на табли на којима су означена српска села Богдаше, Врбица, Радановци и Бојмунте, а то је узмемирило малобројне српске повратнике.

Ова села територијално припадају Ливну и у њима у тешким условима живе српски повратници углавном старије животне доби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана