Policajci u Federaciji najavili proteste zgrade Vlade

klix.ba foto: aura.ba
Policajci u Federaciji najavili proteste zgrade Vlade

Banjaluka - Saveza sindikata policije i svih radnika MUP-a Federacije na juče održanom sastanku Upravnog odbora na Kupresu donio je odluku o organizovanju protesta 1. decembra u 11:55 časova ispred zgrade Vlade FBiH, jer Vlada nije ispoštovala njihove zahtjeve.

UO Saveza sindikata policije i svih radnika MUP-a ima tri zahtjeva na koje se, kažu, Vlada FBiH u potpunosti oglušila.

Prvi zahtjev je da budu prihvaćeni kao pregovarači prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora koji reguliše plate i druge materijalne naknade policijskih službenika i državnih službenika i namještenika zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Radi se o kolektivnom ugovoru koji se odnosi na organe uprave i sudske vlasti, a kojem pripadaju i policijski službenici i državni službenici i namještenici MUP-a", kaže Almir Salkičević, predsjednik UO Saveza sindikata policije.

Drugi zahtjev je inicijativa ovog sindikata da uđu u pregovore o donošenju jedinstvenog kolektivnog ugovora za sve zaposlene u MUP-u FBiH, čime bi se stvorile pretpostavke da svim radnicima MUP-a budu jednake materijalne naknade na nivou kantona i Federacije.

Treći zahtjev je izjednačavanje plataa svih policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima sa plataama zaposlenih na nivou Federacije.

Savez sindikata policije i svih radnika MUP-a okuplja policajce iz sedam kantona.

Salkičević naglašava da su jedini sindikat koji ima reprezentativnost na nivou Federacije, ali da Vlada FBiH pregovara sa Unijom policajaca koja okuplja policajce iz Kantona Sarajevo i Orašja.

Ovo će biti njihovo prvo protestno okupljanje, a očekuju dolazak 1.000 policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana