Pojeftinjenju lijekova konačno prokrčen put

Željka Domazet
Pojeftinjenju lijekova konačno prokrčen put

Sarajevo - Put koji vodi ka jeftinijim lijekovima konačno je prokrčen na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a pad cijena trebalo bi da uslijedi krajem januara ili početkom februara naredne godine.

Ministri su jednoglasno usvojili pravilnik koji propisuje način kontrole i formiranja cijena lijekova, čime su stečeni uslovi za pojeftinjenje medikamenata. Preostalo je da pravilnik bude objavljen u "Službenom glasniku", a izraženo je očekivanje da bi trebalo da stupi na snagu krajem januara ili početkom februara 2017. godine.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je pravilnik usvojen jednoglasno nakon što je Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH 4. novembra dao pozitivno mišljenje, što su zatim učinile i ostale institucije i službe.

- Ovo je dobra vijest za građane, jer će znatno pojeftiniti lijekovi u BiH. Dobra je to vijest i za vlade i fondove, koji će moći uštedjeti znatan novac - rekao je Osmanović.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak je kazao da je BiH danas više država nego što je bila prije, jer je uradila ono što čine sve ozbiljne države.

- Stavili smo pod kontrolu cijene lijekova i na taj način će biti ostvarene znatne uštede. Stavili smo do znanja i da su interesi građana ispred interesa farmaceutskih kompanija, bile one domaće ili inostrane - rekao je Zolak.

Govoreći o efektima usvojenog pravilnika, Zolak je istakao da će biti niže cijene za oko deset odsto na dijelu tržišta lijekova na koji se odnosi pravilnik.

- Vrijednost tog tržišta se procjenjuje na pola milijarde maraka. To znači da će godišnje u budžetima fondova zdravstva i zdravstvenih ustanova ostajati nekih 50 miliona maraka - rekao je Zolak.

On je konstatovao da je registrovano oko 5.000 lijekova u BiH.

- Neki lijekovi su već sada jeftiniji od maksimalne cijene koju će propisati pravilnik. Lijekovi koji su skuplji moraće da pojeftine i da se uklope u maksimalnu cijenu. Veletrgovine će imati 60 dana od stupanja na snagu pravilnika da usklade cijene lijekova sa maksimalnim, a Agencija narednih 30 dana da objavi cijene. Mi, međutim, nećemo čekati kraj tog roka i to će biti učinjeno 61. dan od dana stupanja pravilnika na snagu. Tada će se moći osjetiti efekti - rekao je Zolak.

On je kazao da će maksimalne cijene koje budu objavljene predstavljati gornju granicu i da će cijene biti niže.

- To znači da će oni koji su se do sada takmičili moći takmičiti ispod te cijene, što znači da ćemo imati i indirektne efekte ovog pravilnika - rekao je Zolak.

Govoreći o tome na koji način će biti kontrolisana cijena lijekova, Zolak je istakao da će to biti omogućeno samim podnošenjem zahtjeva za puštanje lijeka u promet.

- Veletrgovac je dužan da dostavi cijenu koja će biti ispod maksimalne i na taj način se obavezuje da ispoštuje tu cijenu u prodaji. Osim toga inspekcija će provjeravati da li se poštuje pravilnik - objasnio je Zolak.

Odgovarajući na pitanje da li će cijene lijekova u BiH i dalje biti više nego u regionu, Zolak je istakao da je normalno da će Srbija imati niže cijene.

- Srbija ima manji PDV nego BiH i nižu maloprodajnu maržu. To znači da u slučaju iste veleprodajne cijene lijeka u Srbiji i BiH lijek na kraju mora da bude skuplji u BiH 25 do 30 odsto - rekao je Zolak.

BiH je u proteklih osam godina zbog neusvajanja pravilnika izgubila stotine miliona maraka i bila je jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o lijekovima. Građani su zbog toga plaćali lijekove višestruko skuplje nego u zemljama regiona.

Na pitanje zbog čega je osam godina čekano na usvajanje pravilnika, Osmanović je rekao da je on mogao da bude donesen mnogo ranije.

- Donesen je 2011. godine i nikada nije stupio na snagu. Poznato je s kojim se problemima Savjet ministara susreo. Istekao je mandat direktoru Agencije za lijekove i Stručnom savjetu Agencije za lijekove. Na kraju sam sazvao sjednicu Stručnog savjeta da bi dali mišljenje o pravilniku, jer bez toga ne bi mogao da se nađe na sjednici Savjeta ministara. U proceduri smo izmjene Zakona o lijekovima da bismo pojednostavili imenovanje Stručnog savjeta Agencije za lijekove i nadam se da će on konačno dobiti puni kapacitet, jer ima velike obaveze i ovlašćenja - rekao je Osmanović.

Član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva Lazar Prodanović je rekao da je bilo krajnje vrijeme za usvajanje pravilnika, ali da su maksimalne cijene mogle biti i niže.

- Koeficijent za određivanje cijena lijekova mogao je biti 0,90 ili 0,95, čime bi se godišnje moglo uštedjeti još oko sedam miliona maraka - istakao je Prodanović.

Agencija za lijekove će na svojoj internet stranici objaviti cjenovnik prvog ponedjeljka u martu, a na osnovu toga će inspektori kontrolisati primjenu pravilnika i cijene lijekova.

Svjetska banka

Premijerka RS Željka Cvijanović pozdravila je usvajanje pravilnika o lijekovima, navodeći da se time otvara prostor za podršku Svjetske banke nizu reformi u zdravstvenom sektoru. Svjetske banka je upravo usvajanjem ovog pravilnika uslovila svoju podršku od 70 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana