Poboljšati nabavke i obračun primanja

V. K.
Poboljšati nabavke i obračun primanja

Sarajevo - Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH pripremila je godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za prošlu godinu u kojem je zaključeno da u institucijama na nivou BiH ima još prostora za poboljšanje stanja, prije svega u oblasti javnih nabavki i obračunu ličnih primanja zaposlenih.

U prvoj verziji ovog dokumenta navedeno je da je lani sačinjeno 125 izvještaja u kojima je dato 455 preporuka od strane 17 jedinica interne revizije.

- Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2018. godini dali odnosi se na unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki, upravljanja ljudskim resursima, obračuna plata i naknada plata i unapređenje u oblasti planiranja i izvršenja budžeta - navedeno je u izvještaju, koji se još nalazi u fazi konsultacija.

Stepen realizacije preporuka datih u izvještajima interne revizije u 2018. godini biće poznat, kako je istaknuto, u izvještaju interne revizije za ovu godinu. Ukazano je da za većinu preporuka datih u 2018. godini nije još istekao rok za realizaciju, zbog čega nije moguće izračunati konačan procenat učešća realizovanih i nerealizovanih preporuka.

- Učinjen je dodatni napredak u uspostavljanju i razvoju sistema interne revizije. Ipak, stepen napretka u ovoj oblasti, od strane institucija BiH, mogao bi i morao biti na znatno višem nivou, čime bi se dao dodatni podstrek u razvoju ove oblasti i približavanju BiH i njenog sistema javne interne finansijske kontrole evropskim vrijednostima - zaključeno je u dokumentu Centralne harmonizacijske jedinice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana