Pavić: Izvorni Dejton - najbolja ponuda za Srpsku

Srna
Pavić: Izvorni Dejton - najbolja ponuda za Srpsku

Beograd - Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture ocijenio je, povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je izvorni Dejton za sada najbolja ponuda koja je Republici Srpskoj na stolu i da ga se treba držati.

Pavić je rekao Srni da se Srbima u BiH, trenutno, ništa bolje ne nudi i da oni treba da slijede izreku "ono što nije pokvareno, nemoj ni da popravljaš".


"Ako nam se bude ukazalo nešto novo i bolje, možemo da razmišljamo. Za sada je izvorni Dejton najbolje rešenje", smatra Pavić.

Komentarišući to što Bošnjaci kontinuirano zagovaraju takozvano raspakivanje Dejtona, ali sve glasnije i Hrvati u BiH, kao i međunarodna zajednica, on je ocijenio da su Hrvati u BiH sami "zakuvali svoju kašu" i da sada treba u njoj i da se "kuvaju".

"Hrvati su sami prihvatili taj Vašingtonski sporazum kojim je napravljena Federacija BiH i sami su se udružili sa muslimanima da bi uništili Jugoslaviju. Sada ih treba uputiti na njihove saveznike u Sarajevu. Neka oni međusobno rešavaju svoje odnose u Federaciji. Mislim da mi Srbi u to ne treba da se mešamo", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, muslimani i Hrvati kao "bivši saveznici u zločinu i razbijanju jedne zemlje", treba sada međusobno da regulišu svoje odnose, a Srbi o eventualnoj promjeni mogu da razmisle samo ako mogu da imaju neku korist od toga.

"Za sada, svako odstupanje od Dejtona, bilo bi isključivo na našu štetu", kaže Pavić.

On smatra da je dolazak Donalda Trampa u Bijelu kuću otvorio mogućnost preispitivanja mnogo toga i da to na neki način može uticati i na Dejtonski mirovni sporazum, ali da Srbi sami nikako ne treba da iniciraju promjene.

"Ne treba da iniciramo promene dok ne bude jasno da ćemo imati jasnu podršku za to od nekog važnog partnera i saveznika da Republika Srpska ostane u ovom obliku kakvom je sad. Ako dobijemo podršku Rusije, budemo imali čvrstu podršku Beograda, ako dobijemo razumevanje iz Bele kuće u smislu da BiH mora da bude oslobođena islamističkog uticaja, možemo da razmišljamo o nekom raspakivanju", rekao je Pavić.

On je naveo da Srpska treba da bude spremna i da "ne propusti neke vozove" ako se otvore neke nove prilike, te ponovio da je, za sada, izvorni Dejton najbolja ponuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana