Pandemija neće spriječiti spajanje obala

Marijana Miljić Bjelovuk
Pandemija neće spriječiti spajanje obala

BANjALUKA - Na gradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške nije uticala ni pandemija virusa korona, kako sa strane Srpske, tako i Hrvatske, a na gradilište je stigla i čelična konstrukcija mosta.

U “Autoputevima RS” ističu da realizacija velikih infrastrukturnih projekata u RS nije stala.

- Izvođači radova imali su određenih poteškoća, jer je isporuka materijala na gradilištima, posebno iz inostranstva, bila otežana, kako zbog transporta u izmijenjenom režimu saobraćaja, tako i zbog ograničenja prilikom prelaska granice, a bila je obustavljena i proizvodnja i isporuka kamenog materijala iz kamenoloma.  Redovan proces rada donekle su usporavale i mjere zaštite, kao i logistika i organizacija posla u vanrednim okolnostima - naveli su u “Autoputevima”. 

Na gradilištu mosta preko rijeke Save kod Gradiške bilo je živo i tokom proteklih mjeseci, a izvođač radova, koji čine konzorcijum firmi “Integral inženjering” Laktaši, te “Đuro Đaković Montaža” Slavonski Brod i “Zagreb Montaža” Zagreb, nije obustavljao rad.

- Ovih dana na strani RS intenzivno se radi na gradnji mosta na Savi. Armiranobetonski objekti, propust i potputnjak na odbrambenom nasipu su gotovo završeni, kao i nasip na dionici autoputa od završene dionice autoputa Gradiška - Banjaluka do odbrambenog nasipa uz rijeku Savu - istakli su u “Autoputevima”.

Zajedno sa hrvatskim podizvođačem, odnosno firmom “GK Grupa” iz Varaždina, čiji su ljudi cijelo vrijeme od kada su zatvorene granice ostali na toj strani rijeke Save, završeni su šljunčani šipovi za stub “S3” mosta.

- Krajem aprila počela je isporuka segmenata čelične konstrukcije mosta, za šta je pripremljen i odgovarajući plato na gradilištu. Isporuka je nastavljena i tokom maja - navode u “Autoputevima”.

Na hrvatskoj strani završeni su pripremni radovi, ali i skidanje humusa i izrada pristupnog puta, te postavljanje čeličnih talpi za stub “S2”, a u toku su i geotehnički radovi.

- Takođe, nadzor nad radovima odvija se nesmetano, uprkos ograničenjima u pogledu prelaska granice - dodali su u “Autoputevima”. 

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 6,8 miliona evra. 

Izgradnja mosta preko Save počela je u oktobru prošle godine, a rok za završetak ovog projekta je 30 mjeseci.

Koridor 5C

Preduzeće “Autoputevi RS” nastavljaju i realizaciju drugih projekta, a jedan od njih je i nastavak gradnje koridora 5C, i to na pravcu od petlje Rudanka/Kostajnica ka jugu, odnosno granici sa FBiH.

- Za ovaj projekat već je obezbijeđen i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, te je raspisan i elektronski tender za dostavu pretkvalifikacione dokumentacije, koji je zatvoren 18. maja. Na taj javni poziv pristiglo je 10 prijava. Svi ponuđači koji budu zadovoljili pretkvalifikacione kriterijume biće pozvani da dostave svoje ponude. Potpisivanje ugovora sa izvođačem za ovaj projekat očekuje se u trećem kvartalu ove godine - navode u “Autoputevima”.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana