Otkazano ročište za zločin nad Srbima u Orašju

Srna
Otkazano ročište za zločin nad Srbima u Orašju

SARAJEVO - U Sudu BiH sutra, zbog bolesti člana sudskog vijeća, neće biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, potvrdio je Srni jedan od branilaca u ovom predmetu.

Na ročištu održanom 15. marta svjedoci odbrane govorili su o uspostavljanju linija odbrane u Orašju, navodeći da su na kopanju rovova i tranšeja bili angažovani svi koji nisu bili vojno sposobni, uključujući i Srbe koji su bili zatvoreni u Srednjoškolski centar.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistva, zatvaranje ili druga teška oduzimanja slobode, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana