Otkaz za četiri policajca

Dragana Orlović
Otkaz za četiri policajca

Banjaluka - Protiv 112 policijskih službenika u Republici Srpskoj lani je pokrenut disciplinski postupak, a zbog povrede dužnosti četvorici je uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa, dok je najviše njih prošlo sa novčanim kaznama.

 

 

 

Podaci su ovo iz izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za prošlu godinu, o kojem će biti raspravljano u Narodnoj skupštini RS.

U tom dokumentu je navedeno da su lani, na osnovu sprovedenih unutrašnjih postupaka po predstavkama, prijavama i zahtjevima, disciplinski tužioci zaprimili ukupno 76 izvještaja, i to protiv 141 policijskog službenika, za koje su podnijeli zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka zbog osnova sumnje da su počinili teže povrede radne dužnosti. Na osnovu tih predmeta sprovedeni su prvostepeni disciplinski postupci kojima je obuhvaćeno pomenutih ukupno 112 policijskih službenika.

Međutim, na sve te odluke disciplinskih komisija tužioci su uložili 11, a policijski službenici 23 žalbe.

- U drugostepenom postupku Policijski odbor potvrdio je 23 odluke za 38 policijskih službenika, preinačio je pet rješenja protiv šest policijskih službenika, a vratio na ponovni postupak tri predmeta. Odbio je jednu žalbu kao neosnovanu i donio jedan zaključak o obustavljanju postupka zbog prestanka radnog odnosa - istaknuto je u ovom izvještaju.

U ovom dokumentu je navedeno i da je podneseno 11 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv devet pripadnika MUP-a, i to sedam policijskih i dva državna službenika, i to zbog osnova sumnje da su izvršili 18 raznih krivičnih djela. U istom periodu suspendovano je i 14 radnika MUP-a, i to 13 policijskih i jedan državni službenik.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS redovno preduzima sve odgovarajuće mjere i radnje u oblasti unutrašnje kontrole.

- Zakon je jednak za sve. Ako je neko policajac, onda ima obavezu da više sprovodi i poštuje zakon i pravila, što upravo i potvrđuju podaci iz izvještaja o radu MUP-a - ocijenio je Ćeranić.

 

 

Izrečene disciplinske mjere:

- četiri rješenja o prestanku radnog odnosa za četiri radnika

- 44 rješenja o novčanoj kazni za 60 policijskih službenika

- 23 rješenja - oslobađajuća odluka za 43 policijska službenika

- 49 rješenja - za 65 policijskih službenika utvrđena teža povreda radne dužnosti

- dva zaključka za pet službenika o obustavljanju postupka zbog zastare

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana