Odlučnija borba protiv trgovine ljudima

V. K.
Odlučnija borba protiv trgovine ljudima

Sarajevo - U BiH je od januara do kraja juna ove godine, prema podacima Koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, koji su prikupljeni od tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija, evidentirana ukupno 21 potencijalna žrtva.

To je, između ostalog, navedeno u nacrtu nove Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH od 2020. do 2023. godine koju je pripremio Savjet ministara BiH, a koja je upućena u konsultacije prije slanja na usvajanje.

BiH je, kako se navodi, zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima u svrhu prisilnog prosjačenja, činjenja krivičnih djela, seksualne eksploatacije, radne eksploatacije, služenju u domaćinstvu, dječije pornografije i prisilnih brakova.

Trgovci ljudima, kako je istaknuto, eksploatišu domaće i strane žrtve u BiH, te eksploatišu žrtve iz BiH u drugim zemljama.

- Neophodno je da vlasti u BiH definišu svoje politike suprotstavljanja trgovini ljudima za naredni četvorogodišnji period pri čemu treba posvetiti posebnu pažnju planiranju strateških ciljeva i mjera na sprečavanju, suzbijanju i borbi protiv svih oblika trgovine ljudima - navedeno je u nacrtu ove strategije.

Na listi planiranih mjera je usvajanje akcionih planova za sprovođenje strategije, monitoringa, istraživanje o trgovini ljudima, ali i unapređenje načina prikupljanja i analize statističkih podataka o trgovini ljudima.

Prema prikupljenim podacima od tužilaštava i drugih službi koje imaju dodira sa ovom tematikom, lani je identifikovano 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Od ukupnog broja potencijalnih žrtava, lani je 21 žrtva bila ženskog pola, a 15 muškog pola. Podaci pokazuju i da je 12 žrtava bilo punoljetno, a 24 žrtve su maloljetne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana