Одлучнија борба против трговине људима

В. К.
Одлучнија борба против трговине људима

Сарајево - У БиХ је од јануара до краја јуна ове године, према подацима Координатора за борбу против трговине људима у БиХ, који су прикупљени од тужилаштава, служби за спровођење закона, центара за социјални рад и невладиних организација, евидентирана укупно 21 потенцијална жртва.

То је, између осталог, наведено у нацрту нове Стратегије супротстављања трговини људима у БиХ од 2020. до 2023. године коју је припремио Савјет министара БиХ, а која је упућена у консултације прије слања на усвајање.

БиХ је, како се наводи, земља поријекла, транзита и одредишта за трговину људима у сврху присилног просјачења, чињења кривичних дјела, сексуалне експлоатације, радне експлоатације, служењу у домаћинству, дјечије порнографије и присилних бракова.

Трговци људима, како је истакнуто, експлоатишу домаће и стране жртве у БиХ, те експлоатишу жртве из БиХ у другим земљама.

- Неопходно је да власти у БиХ дефинишу своје политике супротстављања трговини људима за наредни четворогодишњи период при чему треба посветити посебну пажњу планирању стратешких циљева и мјера на спречавању, сузбијању и борби против свих облика трговине људима - наведено је у нацрту ове стратегије.

На листи планираних мјера је усвајање акционих планова за спровођење стратегије, мониторинга, истраживање о трговини људима, али и унапређење начина прикупљања и анализе статистичких података о трговини људима.

Према прикупљеним подацима од тужилаштава и других служби које имају додира са овом тематиком, лани је идентификовано 36 потенцијалних жртава трговине људима. Од укупног броја потенцијалних жртава, лани је 21 жртва била женског пола, а 15 мушког пола. Подаци показују и да је 12 жртава било пунољетно, а 24 жртве су малољетне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана