Odbornici još 2005. osudili zločine nad svim građanima, genocid ni tada nije pomenut

SRNA
Odbornici još 2005. osudili zločine nad svim građanima, genocid ni tada nije pomenut

SREBRENICA - Skupština opštine Srebrenica je još polovinom 2005. godine osudila sve zločine nad svim građanima ove opštine, tražila da zločinci što prije budu privedeni pravdi, a da građani osude sve zločine iz perioda 1992-1995. godine, ali se ni u jednom tada donesenom zaključku nije pominjao genocid.

Radi utvrđivanja pune istine o zločinima koji su se dogodili na području opštine Srebrenica kako bi se gradilo povjerenje i svjetlija budućnost građana u ovoj lokalnoj zajednici zaključke je 25. juna 2005. godine usvojilo 17 bošnjačkih i 10 srpskih odbornika.

Drugi zaključak je bio da Skupština opštine Srebrenica traži od nadležnih organa Republike Srpske, BiH i međunarodnih institucija da zločinci što prije budu privedeni sudu kako bi osuda bila pravda i da bi se skinula kolektivna odgovornost naroda s ciljem bolje budućnosti i suživota na ovim prostorima.

Skupština opštine Srebrenica tada je apelovala da građani osude sve zločine iz perioda 1992-1995. godine i da istraju u zahtjevu da svi zločini budu sankcionisani.

To su učinili da bi generacije srebreničkog kraja zajednički izgrađivale uslove za bolju budućnost sa jasnom porukom da se srebrenička tragedija nikada više ne ponovi.

Tada je predsjednik Skupštine bio Radomir Pavlović. Bošnjaci ponovo pokušavaju da priču o genocidu vrate na svjetsku scenu insistirajući da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o Srebrenici. Tu inicijatvu je jednostrano pokrenuo bošnjački dio misije BiH pri UN, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja.

Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici. Republika Srpska formirala je ranije Nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine koja je u izvještaju navela da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je taj izvještaj 18. aprila, podržala stavove iznesene u zaključcima izvještaja Nezavisne međunarodne komisije, te potvrdila da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, piše u zaključcima poslaničkih klubova političkih stranaka iz Srpske.

Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje, imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan broj do 3.000, navodi se u zaključcima.

Prema zaključcima, Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u regiji Srebrenice i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima, bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija Republike Srpske ili pak bilo kakvih političkih zahtjeva. Nakon najavljene rezolucije, u Banjaluci je 18. aprila održan miting "Srpska te zove" na kojem je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić pozvao sve Srbe da se okupe oko Republike Srpske, jer je sveta obaveza da se čuva sjećanje na srpsko stradanje.

"Nikada nećemo prihvatiti lažne rezolucije", istakao je Kojić i podsjetio da je međunarodna nezavinska komisija dokazala da se u Srebrenici nije desio genocid. Kojić je napomenuo da je u Podrinju stradalo 3.267 Srba, te istakao kako žele istinu i pravdu. Ukazao da je 80 odsto stradalo u period od maja 1992. do marta 1993, što pokazuje razmjere stradanja.

"Ubijeno je 72 srpske djece, a više od 800 ostalo bez ijednog ili oba roditelja, mnogo je djece koja nisu bila ni rođena kada su ostali bez očeva", naglasio je Kojić. Sud u Hagu, istakao je Kojić, osudio je 14 Srba, tri na doživotne robije, a 11 na ukupno 189 godina zatvora.

Sud nepravde u BiH podigao je optužnice protiv 76 Srba samo za Srebrenicu, a do sada je 26 osuđeno na 439 godina, dok je 169 Srba optuženo za Podrinje, a 46 je osuđeno na 668 godina.

Prema njegovim riječima, samo pet muslimana je optuženo za zločine nad Srbima u Srebrenici, od čega je jedan osuđen na tri godine, a za kompletno Podrinje optuženo je 16 mulimana, četiri lica su osuđena na ukupno 29 godina.

Nedavno su i srpski odbornici u Skupštini opštine Srebrenica jednoglasno usvojili pismo u kojem su navedeni podaci o srpskim žrtvama u ratovima u 20. vijeku, među kojima je i 3.500 srpskih žrtava iz Srebrenice u građanski ratu u BiH, koje će uputiti Generalnoj skupštini UN i vladama Republike Srpske i Srbije. Jehuda Bauer, koji se u stručnim krugovima smatra najvećim svjetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, izjavio je da nije bilo genocida u Srebrenici.

Bauer, koji je profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, rekao je da Srebrenica ne može biti smatrana tipskim slučajem genocida i da postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju. "To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe", rekao je Bauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana