Obilježeno 25 godina od smrti Joze Leutara

Srna
Foto: Srna

U Mostaru je danas obilježeno 25 godina od ubistva tadašnjeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara, a tim povodom su položeni vijenci i odata počast na njegovom grobu na katoličkom groblju "Masline".

Vijence su položili porodica Leutar, delegacija Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) predvođena premijerom Marijom Buhač i zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine ovog kantona Tomislavom Martinovićem, te delegacije drugih kantona i institucija, saopšteno je iz Vlade ovog kantona.

Na današnji dan prije 25 godina preminuo je tadašnji zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leutar, na kojeg je 16. marta 1999. godine izvršen atentat u sarajevskom naselju Ciglane.

Leutar je podlegao u bolnici usljed teških povreda koje je zadobio u eksploziji naprave postavljene pod njegov službeni automobil, dok je išao na posao. Vozač Željko Ćosić preživio je napad.

Ubice i nalogodavci ovog zločina još nisu otkriveni.

Jozo Leutar rođen je 23. septembra 1953. godine u Livnu. Cijeli život radio je u policiji, prvo kao saobraćajni policajac, a potom u službi tadašnje državne bezbjednosti.

Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 1994. i uspostavljanja Federacije BiH, imenovan je za zamjenika ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije, gdje je radio do atentata 16. marta 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana