Obilježena godišnjica smrti generala Momira Talića: Vojska Srpske branila nejač

Srna
Obilježena godišnjica smrti generala Momira Talića: Vojska Srpske branila nejač

BANjALUKA - U Piskavici kod Banjaluke obilježena je 21 godina od smrti general-pukovnika Momira Talića, komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Na grobu generala Talića služen je parastos i položeni su vijenci, kao i na spomen-bistu koja je postavljena ispred crkve u rodnom selu u Talićima.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da je obaveza srpskog naroda u Srpskoj da se trajno sjeća general-pukovnika Momira Talića, drugih generala i komandanata koji su zajedno sa narodom najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

Župljanin je rekao da je Srpska stvorena u miru, a odbranjena i međunarodno priznata u ratu.

On je naglasio da je obaveza nadležnih institucija u Republici Srpskoj da se hitno izvrši preorganizacija obrazovnog sistema kako bi djeca u Srpskoj od osnovnih i srednjih škola, te fakulteta učila o srpskim junacima, generalima i vojnicima koji su živote dali za Srpsku.

General Momir Talić komandovao je Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske koja je branila srpsku nejač, nije vršila zločine niti upadala u sela, kao što su to radili pripadnici takozvane Armije BiH, rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Obraćajući se okupljenima, Stevandić je rekao da je general Talić imao tu privilegiju da živi u vremenu kada je srpski narod bio u najvećoj slozi na ovoj strani rijeke Drine.

- General Talić je komandovao Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske koja je branila srpsku nejač, probijala koridor i nije vršila nikakve zločine niti upadala u sela, kao što su to radili pripadnici takozvane Armije BiH - rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana