Обиљежена годишњица смрти генерала Момира Талића: Војска Српске бранила нејач

Срна
Обиљежена годишњица смрти генерала Момира Талића: Војска Српске бранила нејач

БАЊАЛУКА - У Пискавици код Бањалуке обиљежена je 21 година од смрти генерал-пуковника Момира Талића, команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

На гробу генерала Талића служен је парастос и положени су вијенци, као и на спомен-бисту која је постављена испред цркве у родном селу у Талићима.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је обавеза српског народа у Српској да се трајно сјећа генерал-пуковника Момира Талића, других генерала и команданата који су заједно са народом најзаслужнији за стварање Републике Српске.

Жупљанин је рекао да је Српска створена у миру, а одбрањена и међународно призната у рату.

Он је нагласио да је обавеза надлежних институција у Републици Српској да се хитно изврши преорганизација образовног система како би дјеца у Српској од основних и средњих школа, те факултета учила о српским јунацима, генералима и војницима који су животе дали за Српску.

Генерал Момир Талић командовао је Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске која је бранила српску нејач, није вршила злочине нити упадала у села, као што су то радили припадници такозване Армије БиХ, рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Обраћајући се окупљенима, Стевандић је рекао да је генерал Талић имао ту привилегију да живи у времену када је српски народ био у највећој слози на овој страни ријеке Дрине.

- Генерал Талић је командовао Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске која је бранила српску нејач, пробијала коридор и није вршила никакве злочине нити упадала у села, као што су то радили припадници такозване Армије БиХ - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана