O pravosuđu i migrantima, ipak, neki drugi put

Željka Domazet
O pravosuđu i migrantima, ipak, neki drugi put

Sarajevo - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za sutra sa početkom u deset časova, ali veliko je pitanje da li će uopšte biti održana.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađu dvije tačke. Prva od njih je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a druga se tiče Informacije Savjeta ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, sa posebnom pažnjom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Podsjetimo, 14 poslanika zatražilo je hitnu sjednicu, i to Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je za “Glas Srpske” da je grupa poslanika zatražila hitnu sjednicu koristeći jedan član poslovnika po kojem predsjedavajući ima obavezu nakon procjene tog zahtjeva da sazove sjednicu u roku od tri dana.

- Isti oni poslanici koji su na samom početku napravili opstrukciju rada Komisije za izbor Savjeta ministara BiH uzeli su sebi za pravo da diktiraju tempo u Predstavničkom domu. Mi iz SNSD-a mislimo da tako ne može da se radi, da je to antidemokratski i nećemo učestvovati u takvoj vrsti rada - rekao je Radmanović.

Na pitanje kada se može očekivati da bude otkočen rad parlamenta Radmanović je rekao da sve što se dešava vodi izigravanju volje građana.

- Da je SDA bila konstruktivnija u dogovoru o konstituisanju Savjeta ministara sa SNSD-om i HDZ-om, onda bi ovo bilo potpuno irelevantno i onda bi i opozicija znala gdje joj je mjesto. Ovako oni pokušavaju da iskoriste taj prostor i da se nametnu kao neki faktor koji kao rješava neka pitanja. Naravno da to nije moguće - poručio je Radmanović.   

HDZ odlučuje na sjednici kluba

 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto potvrdila je za “Glas Srpske” da je u skladu sa poslovnikom kao predsjedavajuća zakazala sjednicu za petak.

Navela je da su juče poslanicima upućeni pozivi na sjednicu.

- Bojim se da će i ova hitna sjednica završiti kao i ona prethodna. Po svemu sudeći, nekim kolegama fali govornica. Naravno da pred parlamentom ima mnogo stvari koje treba rješavati, ali za takvo što potrebno je da bude izabran i Savjet ministara, budu formirane komisije i sve što je neophodno da bi parlament radio u punom kapacitetu - rekla je Krišto.

Na naše pitanje da li će HDZ učestvovati u radu ove hitne sjednice kazala je da će se o tome odrediti na sjednici kluba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana