NSRS: Vaučerima obezbijediti podsticaj razvoju turizma

Srna
NSRS: Vaučerima obezbijediti podsticaj razvoju turizma

BANjALUKA - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu propisuje se i postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj, čime se obezbjeđuje pravni osnov za podsticaj daljem razvoju domaćeg turizma, istakao je pomoćnik ministra trgovine i turizma Predrag Tešić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

On je rekao da je namjera Ministarstva trgovine i turizma da sistem podsticaja dodjelom turističkih vaučera bude kontinuirana aktivnost s ciljem razvoja domaćeg turizma i povezivanja svih subjekata u turizmu Republike Srpske.

"Prijedlogom zakona se obezbjeđuje pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Srpske", istakao je Tešić obrazlažući ovaj pravni akt pred narodnim poslanicima.

Tešić je naveo da se ovim prijedlogom zakona produžava trajanje Strategije razvoja turizma Republike Srpske na sedam godina.

"Po pitanju rada turističkih agencija u prijedlogu zakona izbrisan je uslov po pitanju kadrovske osposobljenosti jednog zaposlenog radnika, a odnosi se na radno iskustvo od najmanje dvije godine u odgovarajućim poslovima u agenciji ili drugim poslovima u turizmu", rekao je Tešić.

On je dodao da je prijedlogom zakona predviđeno da jedan zaposleni radnik u turističkoj agenciji mora imati završen prvi studijski ciklus visokog obrazovanja sa najmanje 180 ECTS bodova i znanje jednog stranog jezika.

"Ovom izmjenom obezbijediće se da se uslovi po pitanju stručnosti u agenciji cijene na nivou poslodavca bez direktnog uplitanja zakonodavca u predmetna pitanja", naveo je Tešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana