Novinari ispred Skupštine zalijepili usta, pozvali poslanike da ne glasaju za kriminalizaciju klevete

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Grupa novinara u Banjaluci okupila se ispred Narodne skupštine Republike Srpske gdje poslanici trebaju raspravljati o izmjenama Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta.

Novinari su zalijepili trake preko usta i slomili olovke, simbolično pokazujući do čega će ovakav zakon dovesti te poručili da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji danas dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić je rekao da su novinari poslanicima ostavili olovke kako bi se sami nastavili baviti novinarstvom jer bi usvajanje ovako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

-Pozivamo poslanike da glasaju po svojoj savjesti a ne po stranačkoj pripadnosti - rekao je Vukelić i dodao da je čak i premijer Srpske RAdovan Višković priznao da je ovaj zakon loš, ali da je ipak upućen u javnu raspravu.

U Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da budu razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim su predviđene ogromne kazne.

Udruženje građana “Radnički Pokret” i Udruženje Restart BiH iz Sarajeva danas su zajedno u Banjaluci na Trgu Krajine organizovali okupljanje sa kojeg su poručili da ne treba da se usvoji Nacrt izmjene Krivičnog zakonika Srpske, kojim se, između ostalog, predviđa kriminalizacija klevete i uvrede.

Predsjednik Udruženja građana “Radnički Pokret”  Dražen Pejaković rekao je da su odlučili na okupljanje jer je to demokratsko pravo svakog građanina.

Suad Đozić iz Restarta BiH rekao da su u Banjaluku došli kako bi zajedno sa kolegama rekli ne ovom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana