Nović: Jedinstven stav Srpske o izborima - čeka se dogovor u FBiH

Srna
Nović: Jedinstven stav Srpske o izborima - čeka se dogovor u FBiH

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Sredoje Nović rekao je da Republika Srpska ima jedinstven stav kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda i da iščekuje da dogovor o tome bude postignut u FBiH.

Nović je istakao da je Republika Srpska bez obzira na različite stavove unutar stranaka jedinstvena i ne prihvata drugačiji način izbora člana Predsjedništva BiH i Doma naroda.

- Republika Srpska ima jedinstven stav da se članovi Predsjedništva BiH biraju direktno, neposredno, a što se tiče domova naroda ni nadležnost ni sadašnje stanje u ovom trenutku ne treba mijenjati - rekao je Nović Srni.

On je dodao da su "kočnice za izmjena Izbornog zakona u političkim strukturama u FBiH, odnosno u odnosima HDZ-a BiH i SDA gdje se mora razriješiti čim prije pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i domova naroda".

Govoreći o današnjem sastanku članova Interresorne radne grupe sa specijalnim izaslanikom SAD za izborno zakonodavstvo Metjuom Palmerom, direktorom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst, šefom Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek, ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, Nović je rekao da je sastanak bio dosta korektan i da su sagovornici htjeli i da čuju i stavove ove radne grupe.

- Sastanak se uglavnom koncentrisao na tehnička pitanja i nije bilo riječi o izboru članova Predsjedništva BiH, domova naroda u FBiH i na nivou BiH, niti krupnim pitanjima. Riječ je bila oko finansiranja izbora, biračkih odbora, uvođenja elektronske tehnike u glasački mehanizam i svi su u tome iznijeli svoje stavove - naveo je Nović.

On je istakao da se insistira da Interresorna radna grupa nastavi da radi iako su svi svjesni da nema ozbiljnog rada te komisije bez rješavanja krupnih pitanja.

- Nije uopšte sporno da li će izbori biti održani ili neće. Sa izmjenom Izbornog zakona ili bez izmjena mislim da će izbori biti održani, ali još nema ozbiljnijih i opipljivijih naznaka da bi se moglo desiti da brzo dođe do promjena Izbornog zakona - smatra Nović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana