Novi poslovnik do kraja godine

Vedrana Kulaga
Novi poslovnik do kraja godine

Banjaluka - Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske biće definitivno promijenjen, a o tome su na posljednjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma zvanično obaviješteni šefovi poslaničkih klubova koji su dobili zadatak da pripreme prijedloge i dostave ih na razmatranje. Moguće je da nova pravila ponašanja stupe na snagu do kraja godine.

 

Izmjene Poslovnika o radu parlamenta Srpske najavio je polovinom ljeta njegov prvi čovjek Nedeljko Čubrilović. U intervjuu za “Glas Srpske” istakao je da će poslovnik biti ponovo prerađen, uz ocjenu da mnogi poslanici već duže vrijeme ne poštuju taj akt i svjesno krše parlamentarna, ali i pravila elementarne pristojnosti u ophođenju sa kolegama. Čubrilović je tada ocijenio da su neki članovi tog akta u koliziji te će biti razmotreno i pitanje vremenskog ograničenja, odnosno koliko će poslanici imati minuta na raspolaganju za obraćanje.

Nedugo zatim i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će na prvom septembarskom zasjedanju zatražiti te promjene poslovnika koje će onemogućiti degradaciju te institucije i prepucavanja kao na posljednjoj, posebnoj sjednici.

Čubrilović je, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Narodnoj skupštini RS, na sjednici skupštinskog Kolegijima početkom ovog mjeseca zatražio od šefova klubova da dostave svoje prijedloge za izmjenu poslovnika o radu.

- Prijedlozi će nakon toga ići na usaglašavanje - rečeno je u republičkom parlamentu.

Predsjednica poslaničkog kluba DEMOS-a Spomenka Stevanović izjavila je za “Glas Srpske” da će oni raditi na svojim prijedlozima koji će, kako je pojasnila, ići u dva smjera iako lično smatra da i postojeći poslovnik nije loš.

- Uvijek je bilo zloupotreba, ali je evidentno u ovom mandatu previše od strane određenih poslanika, prije svega opozicije. Ne znam zašto to rade. Tu se radi o zloupotrebi mehanizma povrede poslovnika i činjenice da se mora držati tačke dnevnog reda jer neki pričaju po deset minuta, a ni riječi o trenutnoj tački o kojoj se diskutuje - rekla je Stevanovićeva.

Svoje prijedloge imaće i socijalisti.

- Može se unaprijediti rad Skupštine kroz izmjene pravila, a kada uđemo u taj proces, imaćemo ideje i sugestije - rekao je šef poslaničkog kluba SP-a Maksim Skoko i dodao da nije precizirano do kada prijedlozi treba da budu spremni.

Iz opozicije, s druge strane, ponovo naglašavaju da skupštinska većina najavljenim izmjenama poslovnika želi da onemogući opozicionarima da kažu šta misle o radu i predloženim aktima.

- Učestvovaćemo i imaćemo prijedloge, ali smatramo da poslovnik može da omogući dobar rad Skupštine. Oni hoće da privatizuju i Skupštinu te da svima ostalima bude zabranjeno oglašavanje. To je nevjerovatna tortura koju žele da sprovode - rekao je predsjednik Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Poslanička prava

Poslovnik o radu republičkog parlamenta izmijenjen je posljednji put prije dvije godine. Poslanici imaju pravo i da se pozovu na povredu poslovnika, a to se često, što se moglo vidjeti na dosadašnjim sjednicama, zloupotrebljava i pretvara u nastavak diskusije, replika i prepucavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana