Nova saradnja univerziteta iz Srpske i Kine: Cilj razmjena studenata i zajednički projekti

A.J.R.
Nova saradnja univerziteta iz Srpske i Kine: Cilj razmjena studenata i zajednički projekti

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Cangđo univerzitet iz kineske provincije Hebei potpisali su Sporazum o saradnji koji predviđa razmjenu akademskog osoblja i studenata, zajedničku organizaciju naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa.

Sporzum je potpisan u nedjelju u kineskom gradu Cangđou na period od pet godine i to zahvaljujući zalaganju Ambasade BiH u Kini i sprovođenjem kontinuiranih aktivnosti na povezivanju sa kineskim univerzitetima.

U saopštenju Ambasade BiH u Kini navodi se da su potpisivanju prisustvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Gutalj i dekan Fakulteta za fizičko vaspitanja Borislav Cicović, ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, predsjednik kineskog univerziteta Zanga Zanpinga, tri potpredjednika kineskog univerziteta, zamjenik gradonačelnika grada Cangđou koji je naseljen sa 7,3 miliona stanovnika.

- Sporazumom su planirane i međusobne posjete, sa posebnim fokusom na saradnju između fakulteta za fizičko vaspitanje i katedri za sinologiju – saopšteno je iz Ambasade BiH u Kini.

Nakon potpisivanja sporazuma organizovana je prezentacija kineskih borilačkih vještina a prikazani su i tradicionalni plesovi nacionalnih manjina Kine, u izvedbi 150 studenata kinekog univerziteta. U saopštelju se navodi da je delegacija iz Istočnog Sarajeva imala priliku posjetiti Fakultet umjetnosti kineskog univerziteta, kao i muzej u kom su izloženi vrijedni eksponati. 

Kineski Cangđo univerzitet ima 17 fakulteta različitih oblasti i osnovan je 1958. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana