Нова сарадњa универзитета из Српске и Кине: Циљ размјена студената и заједнички пројекти

А.Ј.Р.
Нова сарадњa универзитета из Српске и Кине: Циљ размјена студената и заједнички пројекти

Универзитет у Источном Сарајеву и Цангђо универзитет из кинеске провинције Хебеи потписали су Споразум о сарадњи који предвиђа размјену академског особља и студената, заједничку организацију научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса.

Спорзум је потписан у недјељу у кинеском граду Цангђоу на период од пет године и то захваљујући залагању Амбасаде БиХ у Кини и спровођењем континуираних активности на повезивању са кинеским универзитетима.

У саопштењу Амбасаде БиХ у Кини наводи се да су потписивању присуствовали проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Гутаљ и декан Факултета за физичко васпитања Борислав Цицовић, амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, предсједник кинеског универзитета Занга Занпинга, три потпредједника кинеског универзитета, замјеник градоначелника града Цангђоу који је насељен са 7,3 милиона становника.

- Споразумом су планиране и међусобне посјете, са посебним фокусом на сарадњу између факултета за физичко васпитање и катедри за синологију – саопштено је из Амбасаде БиХ у Кини.

Након потписивања споразума организована је презентација кинеских борилачких вјештина а приказани су и традиционални плесови националних мањина Кине, у изведби 150 студената кинеког универзитета. У саопштељу се наводи да је делегација из Источног Сарајева имала прилику посјетити Факултет умјетности кинеског универзитета, као и музеј у ком су изложени вриједни експонати. 

Кинески Цангђо универзитет има 17 факултета различитих области и основан је 1958. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана