Nova knjiga profesora ustavnog prava iz Banjaluke Milana Blagojevića: Decenijama u odbrani Srpske

V. K. S.
Nova knjiga profesora ustavnog prava iz Banjaluke Milana Blagojevića: Decenijama u odbrani Srpske

BANjALUKA - “Ustavnopravna odbrana Republike Srpske” je naziv nove knjiga profesora ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević, koja, kako sam kaže, predstavlja njegovu borbu za odbranu Republike Srpske.

Knjiga je zbirka 54 kolumne koje je Blagojević od 2017. do 2021. godine objavio u dnevnom listu Republike Srpske “Glas Srpske”. Ističe da je za njega čast što su kolumne objavljivane u “Glasu”, imajući u vidu da je riječ o listu koji je, kako mu i ime kaže, glas Republike Srpske, kojoj je i sam posvetio 30 godina života.

- Borio sam se za njenu odbranu i stvaranje kao vojnik Vojske Republike Srpske, zatim stvarajući, kao predsjednik suda, gotovo iz ničega jedan od njenih sudova - Sud za prekršaje na Ozrenu te pisanjem više knjiga čija suština je razobličavanje pojava i procesa koji imaju za cilj destabilizaciju i razaranje Republike Srpske. Za ovu knjigu se može reći i da predstavlja moju borbu za ustavnopravnu odbranu Republike Srpske. Naslov knjige izražava suštinu kolumni koje su sadržane u njoj. Najveći dio su tekstovi u kojima sam nastojao da analiziram aktuelne političke i ustavnopravne izazove u pogledu nadležnosti i ustavnog položaja Srpske, tekstovi koji se odnose na protivpravna djelovanja visokih predstavnika u BiH, kao i pitanja u vezi sa istorijom, društvenom stvarnošću i spoljnopolitičkim položajem srpskog naroda, a time i Republike Srpske - istakao je Blagojević.

Profesor ustavnog prava i viši naučni saradnik u Institutu za uporedno pravo u Beogradu Vladimir Đurić, koji je jedan o recenzenata, ocijenio je da će knjiga imati nesumnjiv teorijski kvalitet i značaj te da će rukopis predstavljati dragocjeno svjedočanstvo i poseban ljetopis o izazovnom vremenu te više nego vrijednu građu za sve buduće istraživače.

Drugi recenzent Slobodan Orlović, koji je profesor ustavnog prava na novosadskom Univerzitetu, naveo je da autor svojim tekstovima “ne da mira” vlastima, uporno ih podsjećajući da moraju delati u opštem, a ne svom interesu. Izdavač knjige “Ustavnopravna odbrana Republike Srpske” je “Glas Srpske”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana