Нова књига професора уставног права из Бањалуке Милана Благојевића: Деценијама у одбрани Српске

В. К. С.
Нова књига професора уставног права из Бањалуке Милана Благојевића: Деценијама у одбрани Српске

БАЊАЛУКА - “Уставноправна одбрана Републике Српске” је назив нове књига професора уставног права из Бањалуке Милан Благојевић, која, како сам каже, представља његову борбу за одбрану Републике Српске.

Књига је збирка 54 колумне које је Благојевић од 2017. до 2021. године објавио у дневном листу Републике Српске “Глас Српске”. Истиче да је за њега част што су колумне објављиване у “Гласу”, имајући у виду да је ријеч о листу који је, како му и име каже, глас Републике Српске, којој је и сам посветио 30 година живота.

- Борио сам се за њену одбрану и стварање као војник Војске Републике Српске, затим стварајући, као предсједник суда, готово из ничега један од њених судова - Суд за прекршаје на Озрену те писањем више књига чија суштина је разобличавање појава и процеса који имају за циљ дестабилизацију и разарање Републике Српске. За ову књигу се може рећи и да представља моју борбу за уставноправну одбрану Републике Српске. Наслов књиге изражава суштину колумни које су садржане у њој. Највећи дио су текстови у којима сам настојао да анализирам актуелне политичке и уставноправне изазове у погледу надлежности и уставног положаја Српске, текстови који се односе на противправна дјеловања високих представника у БиХ, као и питања у вези са историјом, друштвеном стварношћу и спољнополитичким положајем српског народа, а тиме и Републике Српске - истакао је Благојевић.

Професор уставног права и виши научни сарадник у Институту за упоредно право у Београду Владимир Ђурић, који је један о рецензената, оцијенио је да ће књига имати несумњив теоријски квалитет и значај те да ће рукопис представљати драгоцјено свједочанство и посебан љетопис о изазовном времену те више него вриједну грађу за све будуће истраживаче.

Други рецензент Слободан Орловић, који је професор уставног права на новосадском Универзитету, навео је да аутор својим текстовима “не да мира” властима, упорно их подсјећајући да морају делати у општем, а не свом интересу. Издавач књиге “Уставноправна одбрана Републике Српске” је “Глас Српске”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана