Nikolić: Brisel ne može da insistira da Srbija ne sarađuje sa Srpskom

Srna
Nikolić: Brisel ne može da insistira da Srbija ne sarađuje sa Srpskom

Beograd - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u svom godišnjem obraćanju da Brisel ne može da se miješa u Dejtonski mirovni sporazum, niti može da insistira na tome da Srbija ne sarađuje sa Republikom Srpskom, jer je to nemoguće.

"Ako im /Briselu/ nije bilo dovoljno to da se mi ne mešamo direktno, nego da čak javno ponekad imamo suprotstavljene stavove sa /predsjednikom Republike Srpske Miloradom/ Dodikom, iako smo jedan narod, onda ja ne znam šta više treba da uradimo za njih", rekao je Nikolić.


Predsjednik Srbije je podsjetio da su mnoge poteze, koje je povukla Republika Srpska, on i premijer Srbije Aleksandar Vučić u javnosti označili kao poteze oko kojih se nisu željeli previše izjašnjavati pošto je podrška tim potezima bila veoma rizična, a nije je bilo potrebno davati, jer o tome odlučuje sama Republike Srpska.

Reagujući na informacije koje se povremeno pojavljuju u regionalnim medijima da Brisel traži da se Beograd distancira od Srpske, Nikolić je ukazao da je Srbija već razdvojena od Republike Srpske rijekom Drinom i međudržavnom granicom.

"Kako to da se distanciramo od Republike Srpske? nismo se distancirali ni od Federacije BiH, samo što se Federacija od nas ponekad distancira, a Srpska neće nikada. u tome je razlika", istakao je Nikolić.

On je poručio da je jednostavno nemoguće zamisliti da Republika Srpska i Srbija ne sarađuju.

"To da mi njima ne pomažemo, da oni nama ponekad ne pomognu, da nemamo zajedničko tržište, protok robe, ljudi, kapitala,... pa to je nemoguće", napomenuo je Nikolić.

On je ocijenio i da bi BiH, da nema Republike Srpske, priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, što je protivno interesima Srbije.

"Pa da nije Republike Srpske BiH bi priznala nezavisnost Kosova i Metohije. To nekome smeta što je zamišljeno da treba opšta saglasnost oko nekih koraka i, naravno, da Srpska tu saglasnost nikada neće dati", rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, kao što i treba da bude, i po Dejtonskom sporazumu i po prirodi stvari.

"I treba da ih ima i po Dejtonskom sporazumu i po prirodi stvari, kao što Hrvatska ima sa svojim stanovništvom u BiH, kao što se mnoge zemlje islamskog sveta mešaju direktno u BiH iako tamo nemaju ni rođake ni prijatelje, iako tu nisu nikad živeli. Mi jesmo i mi to prirodno pravo koristimo", kaže Nikolić.

Predsjednik Srbije poručio je da BiH ne može ništa da prigovori Srbiji. "BiH ne može ništa da prigovori Srbiji. Srbija priznaje BiH. Pitanje je samo da li u BiH priznaju BiH, ali Srbija na to ne utiče", naveo je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana