Neustavan izbor kantonalnih vlada

V. K.
Neustavan izbor kantonalnih vlada

Sarajevo - Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH upozorio je da su novoizabrane vlade Kantona Sarajevo, te Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona neustavne zbog nacionalnog sastava, jer je zastupljenost ministara srpske nacionalnosti minimalna ili je nema i najavio da će pred Vrhovnim sudom FBiH pokrenuti procedure.

Odbor se, kako je saopšteno, poziva na Ustav FBiH prema kojem je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, a da će takva zastupljenost odražavati popis iz 1991. godine do potpunog sprovođenja Aneksa sedam.

Iz Odbora, između ostalog, napominju da Vlada Kantona Sarajevo u svom sastavu ima jednog Srbina, a prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području kantona popisano je 27,2 odsto Srba, što znači da od ukupno 13 ministarskih mjesta najmanje tri pripadaju pripadnicima srpskog naroda. Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je 1991. godine popisano 14,1 odsto Srba, a kantonalna Vlada se sastoji od 12 članova, pa u Odboru za zaštitu prava Srba smatraju da je neustavna, jer treba da ima minimalno dva Srbina. Iz Odbora ističu da je jasno da je izborom kantonalnih vlada prekršen Ustav FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana