Nešić: Šmit trebalo da podrži dijalog lidera na čelu sa Dodikom, a ne da prijeti

Srna
Nešić: Šmit trebalo da podrži dijalog lidera na čelu sa Dodikom, a ne da prijeti

BANjALUKA - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić smatra da je Kristijan Šmit trebalo da pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta podrži dijalog trojice lidera u BiH na čelu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a ne da pominje ekonomske sankcije Republici Srpskoj.

Nešić je rekao Srni da finansijske sankcije Republici Srpskoj o kojima govori Šmit neće proizvesti nikakve efekte osim što će otežati život u BiH i produbiti prisutna nerazumijevanja.

On je ocijenio da je Šmit pred britanskim Odborom trebalo da pozdravi i brzo formiranje Savjeta ministara.

"Pozivam Šmita da iskoristi dio svog autoriteta da popravi ekonomsku sliku BiH, da dovede nekog stranog investitora ovdje, a ne da prijeti bilo kakvim sankcijama Republici Srpskoj, pogotovo finansijskim", istakao je Nešić.

Šmit je juče svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srpske naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Šmit je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana