Nešić poručio Zvizdiću: Dok je Srba biće i Republike Srpske

SRNA
Nešić poručio Zvizdiću: Dok je Srba biće i Republike Srpske

SARAJEVO- Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvizdiću da će Republika Srpska postojati sve dok je srpskog naroda.

"Da je bilo po željama drugih, Zvizdiću sličnih, nikada je ne bi ni bilo. Ali, bilo je po volji srpskog naroda"

Nešić je istakao da je "jadna zemlja u kojoj čovjek koji sjedi na čelu parlamenta zagovara da neko drugi donosi zakone, u kojoj čovjek koji treba da brani nezavisnost zakonodavne vlasti podržava njenu neustavnu uzurpaciju od jednog stranca".

On je istakao da je upravo srpski narod taj koji se, boreći protiv namjesništva, bori se i za suverenitet BiH, dok se Zvizdić zalaže za kolonijalizam i sluganstvo.

"Zvizdićeve puste želje ostaće samo želje, a zahvaljujući njegovim politikama BiH je daleko od nezavisne i suverene države. Ako je Bošnjacima po volji da Zvizdić urušava BiH, neka to radi, a za Republiku Srpsku neka ne brine jer je ona vječna", naglasio je Nešić.

On je rekao i kako bi volio da Zvizdić nađe u Ustavu BiH član koji propisuje da neko osim parlamenta može donositi zakone.

Napomenuo je da je osnovno načelo parlamentarne demokratije da parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri i da u Evropi od 12. vijeka jedan pojedinac nije donosio zakone.

"To nije činio čak ni Benjamin Kalaj. Tužno je da Zvizdić vraća BiH devet vijekova nazad", konstatovao je Nešić.

Nešić je ukazao da povelja UN propisuje načelo jednake suverenosti među članicama UN i zabranjuje stanje starateljstva, a Ustav BiH precizno propisuje proceduru donošenja zakona, saopšteno je iz DNS-a.

Prema njegovim riječima, Aneks 10 Dejtonskog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik imenuje rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN i daje ovlaštenja da arbitrira unutar BiH i tumači Dejtonski sporazum, a Kristijan Šmit nema ni rezoluciju, niti je organ u zakonodavnom postupku. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana