Nelsonov zadatak da smanji ruski uticaj

nezavisne.com
Nelsonov zadatak da smanji ruski uticaj

Banjaluka, Vašington - Erik Džordž Nelson, kojeg je američki predsjednik Donald Tramp nominovao da zamijeni Morin Elizabet Kormak na mjestu ambasadora SAD u BiH, je karijerni diplomata, sprovodiće istu ili veoma sličnu američku politiku kao dosad, s tim da se treba očekivati nešto veći angažman u suzbijanju ruskog djelovanja u BiH, saznaju “Nezavisne” iz više izvora.

S obzirom na dugačak i komplikovan proces potvrđivanja u američkom Kongresu, ne treba očekivati da će funkciju preuzeti prije početka sljedeće godine, a možda i tek na proljeće.

Iako je u BiH bilo očekivanja da će Tramp povući Kormakovu prije isteka mandata jer ju je imenovao njegov predsjednik Barak Obama, to ne samo da se nije desilo, već se nije obistinilo da će Tramp imenovati nekoga iz svog kruga ljudi, kao što je, na primjer, uradio u Hrvatskoj. U toj zemlji za ambasadora imenovan je Robert Kohorst, koji nema diplomatsku karijeru, ali je bio član Komiteta za finansijsku tranziciju u Trampovom izbornom štabu. On je Trampu za izbornu kampanju donirao 194.000, a za Republikansku stranku u tom periodu donirao je više miliona dolara. Vlasnik je “Everest Propertiesa”, agencije koja se bavi prodajom nekretnina, s portfolijom vrijednim oko pola milijarde dolara širom SAD.

Više sagovornika nam je reklo da će Nelson, kao karijerni diplomata, sprovoditi Nacionalnu bezbjednosnu strategiju SAD, koju je Tramp potpisao 17. novembra prošle godine, a u kojoj se na prvom mjestu vidi promocija američkih ekonomskih interesa u svijetu i borba na suzbijanju ruskog uticaja, posebno u Evropi. Iako se naš region ne pominje ni na jednom mjestu, na nekoliko mjesta se govori da je nacionalni interes Amerike da se zemljama istočne Evrope koje još nisu članice evroatlantskih organizacija omogući da to postanu. Što se tiče Evrope, u političkom planu aktivnosti tom strategijom je na 48. strani predviđeno zajedničko suzbijanje ruskog i kineskog uticaja, u ekonomskom planu predviđeno je sklapanje “fer” ekonomskih i trgovinskih sporazuma i odnosa s EU i bilateralno s Velikom Britanijom, a u vojno-bezbjednosnom dijelu jačanje NATO alijanse.

Jedan od sagovornika nam je rekao da će se Nelson oslanjati i na “Napredak Balkana”, strategiju za naš region, koju je prošle godine predstavio uticajni vašingtonski tink tank “Atlantski savjet”. Kako nam je rečeno, predstavljanju ove strategije prisustvovali su Nelson, koji je već tada pominjan kao mogući nasljednika Kormakove, i predstavnici Stejt departmenta koji se bave našim regionom.

Što se tiče BiH, u strategiji je kao najveća prijetnja predstavljen ruski uticaj u zemlji, a najviše zabrinutosti izazivaju retorika i postupci Milorada Dodika, predsjednika RS.

“Dodik i njegov uzak krug ljudi su više od decenije proveli pokušavajući da razvale fragilnu BiH. Dodikove provokacije, koje neskriveno podržava i Rusija, ohrabrili su HDZ, vodeću hrvatsku stranku u BiH, da traži reviziju Dejtonskog sporazuma i dalju federalizaciju zemlje po etničkim linijama. Nakon što se i SDA, vodeća bošnjačka stranka, priključila ovakvim nastojanjima, budućnost zemlje postaje nesigurnija”, navedeno je u dokumentu. Na stranici 11 govori se o tome da se mora spriječiti dovođenje u vezu pitanja statusa Dejtonskog sporazuma i Kosova, iz čega se jasno može zaključiti da Amerika neće podržati dalje promjene granica na Balkanu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana