Naknadna pamet bivšeg šefa OHR-a

Darko Momić
Naknadna pamet bivšeg šefa OHR-a

Sarajevo - Miroslav Lajčak, predsjedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Slovačke, koji je od jula 2007. do marta 2009. godine bio visoki predstavnik u BiH, ocijenio je juče tokom posjete Sarajevu da je situacija u BiH ozbiljna i da podsjeća na krizu iz 2010. godine, ali je poručio da eventualno korišćenje bonskih ovlašćenja ne može pomoći BiH.

 

 

 

Ovaj bivši šef OHR-a svojevremeno je iskoristio svoja ovlašćenja i nametnuo izmjene Zakona o Savjetu ministara BiH, kojima se praktično omogućava preglasavanje u slučaju nedolaska predstavnika jednog konstitutivnog naroda na sjednice Savjeta ministara. Lajčak je juče podsjetio da je koristio bonska ovlašćenja, ističući da zna kakvom pritisku da to radi je izložen njegov nasljednik na čelu OHR-a Valentin Incko.

- Znam da sam koristio bonska ovlašćenja, a koristio ih je i Incko onoliko i u onim prilikama koliko je to bilo potrebno i prikladno. Međutim, bonska ovlašćenja ne mogu pomoći zemlji da ispuni svoje integracione ambicije. Taj put mora proći zemlja sama i potvrditi njenu kompatibilnost sa Evropskom unijom, a posebno njenim mehanizmima donošenja odluka. Ključna i čarobna riječ je konsenzus. Trebate ga danas u domaćoj i spoljnoj politici. Ni bonska ovlašćenja ne mogu prisiliti zemlju na kulturu konsenzusa - rekao je Lajčak.

On se juče sastao sa bošnjačkim i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Rekao je i da polemika o tome da li je MAP aktiviran ili ne odvlači pažnju od same suštine pitanja, a to je odredba pravnog okvira za saradnju BiH.

Potpredsjednica SDS-a i bivša članica Komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević pozdravlja Lajčakovu izjavu, ali kaže da je ono što sada govori bivši šef OHR-a pravi primjer naknadne pameti.

- Lajčak je svojevremeno koristio bonska ovlašćenja i nametao zakone, poslovnike o radu parlamentarnih domova i čak oduzimao lična dokumenta ljudima, tako da su njegove tvrdnje da je situacija u BiH ozbiljna poprilično licemjerne jer i on nosi dobar dio odgovornosti za to. Što se tiče tvrdnje da bonska ovlašćenja ne mogu pomoći BiH u evropskim integracijama, stav Evropske komisije je da nema ulaska BiH u EU dok god postoji OHR - kaže Pandurevićeva.

Ne pomažu demokratiji

 

Ana Trišić-Babić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koja je juče razgovarala sa Lajčakom, kaže da korišćenje bonskih ovlašćenja ne može zamijeniti konsenzus, a pogotovo ne može pomoći njenom demokratskom razvoju.

- Korišćenje bonskih ovlašćenja danas bi bilo politički vrlo nepopularno i sporno s obzirom na to da je i njihova pravna osnova u najmanju ruku fluidna jer nisu sadržana u Dejtonu. Ipak, nema potrebe raspravljati o njihovoj pravnoj osnovi, već napustiti ideju da ona mogu zamijeniti ono što je naša odgovornost, a to je konsenzus, kao što je rekao i Lajčak - kaže Trišić-Babić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana