Na čelu BHDCA potrebni stručni, a ne stranački kadrovi

Željka Domazet
Na čelu BHDCA potrebni stručni, a ne stranački kadrovi

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH odlučivaće u srijedu o prijedlogu SDS-a da generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) i njegova dva zamjenika koji imaju status državnih službenika ubuduće budu imenovani na mandatni period od četiri godine, što bi, smatraju u SNDS-u, ovu instituciju moglo dovesti u velike probleme.

Izmjene i dopune Zakona o vazduhoplovstvu BiH kojima je ovo predviđeno, predložila je šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević. Prema tim izmjenama, umjesto rukovodeći državni službenici, što podrazumijeva radni odnos na toj poziciji do sticanja uslova za odlazak u penziju, direktor i zamjenici bili bi imenovana lica sa mogućnošću izbora na ukupno dva mandata. U obrazloženju prijedloga navedeno je da bi ovim izmjenama bio ispoštovan Zakon o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH, te da se tako radi i u drugim institucijama.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, međutim, upozorava da nije slučajno da je rukovodstvo Direkcije izuzeto iz imenovanja na mandatni period jer u BiH ima vrlo malo stručnjaka koji bi mogli voditi BHDCA.

- Ovakav Zakon o vazduhoplovstvu nastao je upravo kao posljedica izuzetno zahtjevnih poslova BHDCA. Ako bi bile usvojene predložene izmjene, to bi moglo dovesti do toga da se na ovu poziciju bira stranački, a ne stručni kadar, što bi ovu instituciju, ali i cijelu BiH moglo dovesti u velike problem - kaže Majkićeva.

Smatra da je očito da je ovaj prijedlog SDS sačinio bez valjanih konsultacija sa stručnjacima.

- Očito je i da im se žuri da na tu poziciju uhljebe nekog od svojih stranačkih kadrova, a ne stručnjaka. Takva rješenja su opasne stvari jer smo iskusili u nekim drugim institucijama kada su na rukovodeća mjesta dovođeni stranački puleni a ne stručnjaci. To je brzopleti potez SDS-a koji neće dobiti podršku SNSD-a - rekla je Majkićeva.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Momčilo Novaković iz NDP-a mišljenja je da su izmjene potrebne jer su zakonom koji je na snazi direktor i njegovi zamjenici zaštićeni kao niko u BiH.

- Naravno da ću podržati izmjene, jer zakon ima nelogičnosti koje su neshvatljive. To je institucija u kojoj direktor i njegovi zamjenici ne mogu biti smijenjeni ni na koji način. U svim drugim institucijama direktora i zamjenike biraju na mandatni period, a u BHDCA nakon izbora na tim funkcijama ostaju do kraja života, kao i sudije i tužioci. Van svake pameti je da neko na takav način bude uhljebljen i zaštićen - naglasio je Novaković i dodao da se ovim izmjenama zakona otklanjaju te anomalije. Ističe da mu nije poznato i jasno kojim se principom rukovodilo prilikom donošenja ovog zakona.

- U BiH je samo BHDCA institucija u kojoj je rukovodstvo na taj način zaštićeno. Čuo sam i da Ministarstvo transporta i komunikacija priprema jedan sveobuhvatniji zakon u koji su ugrađene i odredbe koje je predložila Pandurevićeva. Ako do sjednice Savjet ministara ponudi takav zakon, moguće je da ona povuče svoj prijedlog - kazao je Novaković.

Poslanik SDA Amir Fazlić rekao je da će poslušati stav Kluba SDA, ali da smatra da direktori BHDCA i njihovi zamjenici treba da se biraju na mandatni period kao i u svim drugim institucijama.

- Nema razloga da ne podržimo ovaj prijedlog - kazao je Fazlić.

Raspoređivanje

Izmjenama Zakona koje je predložila Aleksandra Pandurević predviđeno je da direktor i zamjenici koji su zatečeni na ovim pozicijama u vrijeme stupanja izmjena na snagu ostanu na tim pozicijama do novih imenovanja. Ako oni ne budu imenovani, biće raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta u okviru tijela državne službe.

Od 2006. godine direktor BHDCA je Đorđe Ratkovica, a njegovi zamjenici Đelal Hasečić i Marinko Šimunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana