Na birališta u Bratuncu ponovo pred Novu godinu

Vedrana Kulaga Simić
Na birališta u Bratuncu ponovo pred Novu godinu

BRATUNAC - Srđan Rankić je, prema prvim rezultatima referenduma u Bratuncu, opozvan sa pozicije načelnika opštine, a ukoliko ne dođe do promjene u broju glasova, birači u toj lokalnoj zajednici bi ponovo mogli na birališta pred kraj godine.

 Skupština opštine (SO) Bratunac je 7. jula, glasovima 19 prisutnih od 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika. Kao razlozi su navedeni izostanak saradnje sa Skupštinom, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza opštine, kao i nezakonito zapošljavanje te neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci, kada je Rankić preuzeo dužnost.

Na referendumu, koji je održan u nedjelju, pravo glasa je imalo 18.886 građana, a izašlo ih je 7.065. Podaci sa redovnih biračkih mjesta, kako je juče rekla predsjednica izborne komisije u Bratuncu Ivana Milanović, pokazuju da je Rankićevu smjenu podržalo 467 glasača više.

Konačni rezultati na lokalnom nivou trebalo bi da budu utvrđeni do kraja ove sedmice. Ti rezultati, prema važećim procedurama, idu na potvrdu Republičkoj izbornoj komisiji koja materijal šalje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH koja u konačnici donosi odluku o prestanku mandata izabranih zvaničnika nakon što prođe i rok za podnošenje žalbe.

Sagovornici "Glasa" ne vjeruju da će ova odluka, ako bude potvrđen opoziv, na dnevni red CIK-a doći prije oktobra, dok ne sprovedu opšte izbore, a prijevremeni izbori moraju da budu održani u roku od 90 dana.

U lokalnom odboru SNSD-a, čiji su odbornici i bili među inicijatorima opoziva, vjeruju da neće biti promjene u rezultatu te da će Bratunčani na birališta ponovo najranije krajem novembra ili početkom decembra, a to zavisi od CIK-a koji raspisuje prijevremene izbore.

- Glasovi koji su stigli putem pošte biće brojani u četvrtak, tako da prije toga neće biti zvaničnih rezultata koje kasnije treba da verifikuje i SO, nakon čega Rankić više neće biti načelnik. Do izbora novog, funkciju načelnika obavljaće zamjenik Branislav Trišić, kadar Ujedinjene Srpske - kaže za "Glas" predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Bratuncu Marko Mrkajić.

SNSD će, dodao je, nastojati da nastavi poslove koje je u opštini zaustavio Rankić. Na pitanje da li je već razgovarao o potencijalnim kandidatima za novog načelnika, Mrkajić tvrdi da tih razgovara još nije bilo.

- Koalicija okupljena oko opoziva će imati jednog kandidata - naglasio je Mrkajić.

Rankić je bio član SNSD-a, ali je stranku napustio u januaru i osnovao Srpski narodni front. Na lokalnim izborima 2020. godine je pobijedio kao nezavisni kandidat za načelnika iako je zvanično bio član Glavnog odbora SNSD-a. Za sprovođenje referenduma o opozivu načelnika iz budžeta opštine Bratunac izdvojeno je 90.000 KM.

Bez odgovora

Srđan Rankić juče nije odgovarao na telefonske pozive. Nakon sjednice SO na kojoj je izglasana odluka o njegovom opozivu, a kojoj nije prisustvovao, oglasio se saopštenjem u kojem je odbacio optužbe na njegov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana