MUP RS: Iddeea zloupotrijebila zakonsku nadležnost

Srna
Foto: G.S.

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske upozorilo je u pismo svim institucijama nadležnim za obradu ličnih podataka građana i postupke izdavanja digitalnih sertifikata da Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH zloupotrebljava zakonsku nadležnost pružanja tehničke podrške ministarstvima unutrašnjih poslova u BiH.

Iz MUP-a Republike Srpske istakli su da je IDDEEA time dovela u pitanje zaštitu ličnih podataka građana.

“IDDEEA se upustila u proces nezakonitog izdavanja digitalnih sertifikata, te uvođenje udaljenog potpisa i digitalnog novčanika koji nisu zakonski regulisani u BiH i čime se narušava zaštita ličnih podataka građana”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Republike Srpske podsjetili su da na nivou BiH ne postoji zakonski okvir za uspostavljanje digitalnog identiteta u skladu sa važećom regulativom EU, te da je, prije bilo kakvih aktivnosti u vezi sa digitalnom identifikacijom i uslugama povjerenja, potrebno uskladiti pravni sistem sa regulativom koja je donesena na nivou EU ove godine.

“Digitalni identitet je usko vezan sa informacionom bezbjednošću, a na nivou BiH ne postoji zakonska regulativa iz ove oblasti, čime se značajno povećava rizik od zloupotreba podataka”, naglašeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su ovlaštenja i nadležnosti IDDEEA jasno precizirani odredbama Zakona o IDDEEA, a što je, između ostalog, vođenje i tehnički dizajn, upravljanje bazama podataka i osiguranje drugih tehničkih uslova za nesmetano funkcionisanje baza podataka.

Ministarstva unutrašnjih poslova su, upravo, prema Zakonu o IDDEEA nadležni organ ili izvorni organ koji sarađuju sa Agencijom, a koji obrađuju podatke i koji su vlasnici podataka, ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a Republike Srpske naveli su da se građani, za svoja prava u vezi sa ličnim kartama, uključujući i kvalifikovane digitalne potvrde vezane za lične karte, koje IDDEEA namjerava da izdaje, jedino i isključivo mogu obraćati ministarstvima unutrašnjih poslova koja, shodno zakonskim nadležnostima donose odluke u upravnim postupcima.

Svako drugo postupanje, koje uključuje primanje zahtjeva od građana u kancelarijama IDDEEA, a koje je IDDEEA najavila, nezakonito je i predstavljaće grubu zloupotrebu, naglašava se u saopštenju.

MUP Republike Srpske pozvao je nadležne institucije da se definiše pravni okvir u oblasti digitalne identifikacije i usluga povjerenja u skladu sa ustavnim nadležnostima i regulativom EU, te da se nakon toga krene sa daljim aktivnostima vezanim za sisteme digitalne identifikacije i usluge povjerenja, jer svako drugo postupanje može izazvati štetne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana