МУП РС: Иддееа злоупотријебила законску надлежност

Срна
Foto: Г.С.

БАНЈАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске упозорило је у писмо свим институцијама надлежним за обраду личних података грађана и поступке издавања дигиталних сертификата да Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ злоупотребљава законску надлежност пружања техничке подршке министарствима унутрашњих послова у БиХ.

Из МУП-а Републике Српске истакли су да је ИДДЕЕА тиме довела у питање заштиту личних података грађана.

“ИДДЕЕА се упустила у процес незаконитог издавања дигиталних сертификата, те увођење удаљеног потписа и дигиталног новчаника који нису законски регулисани у БиХ и чиме се нарушава заштита личних података грађана”, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а Републике Српске подсјетили су да на нивоу БиХ не постоји законски оквир за успостављање дигиталног идентитета у складу са важећом регулативом ЕУ, те да је, прије било каквих активности у вези са дигиталном идентификацијом и услугама повјерења, потребно ускладити правни систем са регулативом која је донесена на нивоу ЕУ ове године.

“Дигитални идентитет је уско везан са информационом безбједношћу, а на нивоу БиХ не постоји законска регулатива из ове области, чиме се значајно повећава ризик од злоупотреба података”, наглашено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су овлаштења и надлежности ИДДЕЕА јасно прецизирани одредбама Закона о ИДДЕЕА, а што је, између осталог, вођење и технички дизајн, управљање базама података и осигурање других техничких услова за несметано функционисање база података.

Министарства унутрашњих послова су, управо, према Закону о ИДДЕЕА надлежни орган или изворни орган који сарађују са Агенцијом, а који обрађују податке и који су власници података, истиче се у саопштењу.

Из МУП-а Републике Српске навели су да се грађани, за своја права у вези са личним картама, укључујући и квалификоване дигиталне потврде везане за личне карте, које ИДДЕЕА намјерава да издаје, једино и искључиво могу обраћати министарствима унутрашњих послова која, сходно законским надлежностима доносе одлуке у управним поступцима.

Свако друго поступање, које укључује примање захтјева од грађана у канцеларијама ИДДЕЕА, а које је ИДДЕЕА најавила, незаконито је и представљаће грубу злоупотребу, наглашава се у саопштењу.

МУП Републике Српске позвао је надлежне институције да се дефинише правни оквир у области дигиталне идентификације и услуга повјерења у складу са уставним надлежностима и регулативом ЕУ, те да се након тога крене са даљим активностима везаним за системе дигиталне идентификације и услуге повјерења, јер свако друго поступање може изазвати штетне посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана