MMF: Inflacija u BiH i dalje povišena

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO – Rast u BiH je usporen dok je inflacija, iako u opadanju, i dalje povišena, saopšteno je iz Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu.

U Izvještaju MMF-a  se navodi da javni rashodi BiH brže rastu od prihoda. Zbog toga očekuju da će fiskalni deficit ove godine iznositi 1,5 posto. Kao razlog rasta rashoda naveli su veliku otplatu duga.

Antikoruptivne reforme u BiH su u zastoju i vlasti treba da daju prioritet izmjenama i dopunama zakona s ciljem jačanja okvira za borbu protiv sukoba interesa, za pristup informacijama i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dodali su da je ekonomski rast pao sa 7,4 odsto u 2021. na 3,9 odsto u 2022. godini i da se očekuje da će dalje padati do nivoa od dva odsto ove godine zbog slabije domaće i vanjske potražnje.

"Nagli porast tekuće potrošnje zbog mjera za ublažavanje krize izazvane porastom troškova života popraćen je manjim povećanjem kapitalne potrošnje. Ukupni dug države pao je ispod 30 posto BDP-a u 2022. godini takođe zbog sporijeg povlačenja sredstava i implementacije projekata. Sa rashodima koji rastu brže od prihoda, očekuje se da će fiskalni bilans preći u deficit od 1,5 posto BDP-a u 2023. godini. Potrebe za finansiranjem narasle su u 2023. godini zbog velike otplate duga", navodi se u izvještaju.

Takođe su napomenuli su da rat u Ukrajini i dalje stvara značajne poteškoće za evropsku ekonomiju, što ima posljedice po BiH. I dalje očekuju da će se globalnim pooštravanjem finansijskih uslova opteretiti ekonomske aktivnosti u BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana