ММФ: Инфлација у БиХ и даље повишена

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО – Раст у БиХ је успорен док је инфлација, иако у опадању, и даље повишена, саопштено је из Канцеларије Међународног монетарног фонда у Сарајеву.

У Извјештају ММФ-а  се наводи да јавни расходи БиХ брже расту од прихода. Због тога очекују да ће фискални дефицит ове године износити 1,5 посто. Као разлог раста расхода навели су велику отплату дуга.

Антикоруптивне реформе у БиХ су у застоју и власти треба да дају приоритет измјенама и допунама закона с циљем јачања оквира за борбу против сукоба интереса, за приступ информацијама и спречавање прања новца и финансирања терористичких активности у складу са међународним стандардима и најбољом праксом, наводи се у извјештају Међународног монетарног фонда (ММФ).

Додали су да је економски раст пао са 7,4 одсто у 2021. на 3,9 одсто у 2022. години и да се очекује да ће даље падати до нивоа од два одсто ове године због слабије домаће и вањске потражње.

"Нагли пораст текуће потрошње због мјера за ублажавање кризе изазване порастом трошкова живота попраћен је мањим повећањем капиталне потрошње. Укупни дуг државе пао је испод 30 посто БДП-а у 2022. години такође због споријег повлачења средстава и имплементације пројеката. Са расходима који расту брже од прихода, очекује се да ће фискални биланс прећи у дефицит од 1,5 посто БДП-а у 2023. години. Потребе за финансирањем нарасле су у 2023. години због велике отплате дуга", наводи се у извјештају.

Такође су напоменули су да рат у Украјини и даље ствара значајне потешкоће за европску економију, што има посљедице по БиХ. И даље очекују да ће се глобалним пооштравањем финансијских услова оптеретити економске активности у БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана