Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad: Tužba protiv Hrvatske jedini izlaz

Milijana Latinović
Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad: Tužba protiv Hrvatske jedini izlaz

Ako Hrvatska sprovede u djelo svoju ideju da na Trgovskoj gori, u našem komšiluku, izgradi odlagalište nuklearnog otpada život u našoj opštini će stati. Plodno zemljište biće zatrovano, a razvoj turizma za koji imamo sve predispozicije biće zaustavljen, rekao je “Glasu Srpske” načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

- Ta namjera, ili bolje rečeno prijetnja Hrvatske je kao Damoklov mač nad glavama stanovnika Novog Grada. Mladi ljudi planiraju zauvijek da  odu odavde ukoliko se te namjere obistine - rekao je Drljača.

GLAS: Kako bi se izgradnja odlagališta odrazila na razvoj opštine?

DRLjAČA: Treba da imamo u vidu činjenicu da je rijeka Una zaštićena u formi Nacionalnog parka u toku koji pripada FBiH, dok je dio rijeke u Srpskoj proglašen Parkom prirode. S obzirom na sve to ovaj kraj je interesantan za turiste različitih afiniteta, od ribolova do raftinga. Sve to je šansa za razvoj turizma, a ako nam nuklearni otpad završi nadomak Une, od toga neće biti ništa. Poljoprivreda bi se našla u problemu, jer nijedan kupac ne bi želio naše proizvode ako bi znao da dolaze sa njiva iz tako ugroženog područja.

GLAS: U cilju borbe najavili ste i tematsku sjednicu lokalnog parlamenta. Za kada je  zakazana?

DRLjAČA: Tačan datum još nije preciziran. Svi smo svjesni šta se dešava, a krajnji izlaz u ovoj priči bila bi tužba BiH protiv Hrvatske. Želimo da na tematsku sjednicu dođe neko od predstavnika vlasti iz Srpske, ali i sa nivoa BiH, da nakon ovih mjeseci epidemije i borbe za zdravlje stanovništva, naša borba protiv odlagališta ponovo dospije u žižu javnosti. Tužba je jedini mehanizam koji će dati pravi rezultat. Stanovnici Novog Grada su zadovoljni dosadašnjom borbom i dobro utrasiranim putem. Formiraćemo ekspertski tim koji će imati 21 člana i pravni tim sa pet članova koji će nastaviti ovu borbu, ali tužbu će morati da priprema neka međunarodna advokatska kancelarija.

GLAS: Kako ocjenjujete saradnju sa zvaničnicima u BiH u vezi sa ovim problemom?

DRLjAČA: Svi su zainteresovani za rješavanje ovog pitanja. Imamo odličnu saradnju sa entitetskim ministrima, ali i sa ministrima na nivou BiH. Postoji dobra namjera da se odbranimo i ovo je čini mi se jedina stvar u BiH oko koje su mišljenja nepodijeljena. Ne treba nam nuklearni otpad u blizini. Takvih lokacija ima na pretek na području Hrvatske, ali oni iz nekog svog razloga ni ne razmišljaju da pomaknu to odlagalište i da na taj način pokaže dobrosusjedske odnose.

GLAS: Imate li ikoga s hrvatske strane s kim uspijevate pronaći zajednički jezik?

DRLjAČA: Stanovnici i rukovodstvo opštine Dvor su se izjasnili da ne žele odlagalište na svojoj teritoriji, jednako su uznemireni kao i mi, međutim ni njih, baš kao ni nas, niko ne pita za mišljenje. Prvi čovjek Petrinje je takođe rekao da niko u tom kraju ne želi otpad iz nuklearke Krško na tom mjestu, ali njih niko ne sluša.

GLAS: Hoćete li istrajati u ovoj borbi?

DRLjAČA: Naravno, mi nemamo izbora ni alternative, borba je naš jedini put.

 

Rješenje

 

GLAS: S obzirom na to da je Hrvatska članica EU postoji li mogućnost obraćanja višim instancama u vazi sa ovim pitanjem?

DRLjAČA: Naravno da postoje više instance, ali te kontakte treba da ostvari BiH, a ne opština Novi Grad. Problem istrošenog goriva i otpada je veoma ozbiljan i na cijelom svijetu postoje samo dvije lokacije za takvo odlaganje, jedna je u Americi, a druga na jednom ostrvu u Finskoj. Niko to pitanje nije riješio na kvalitetan način.

Okolić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana