Milovan Bjelica, član Glavnog odbora SDS: Preživjeli smo i mnogo teže stvari od američkih sankcija

Marijana Miljić Bjelovuk
Milovan Bjelica, član Glavnog odbora SDS: Preživjeli smo i mnogo teže stvari od američkih sankcija

Srpska demokratska stranka preživjela je mnoge krize u proteklom periodu pa će i ove najnovije udare o pitanju gašenja računa u banci na koje smo primorani zbog američkih sankcija, rekao je “Glasu Srpske” član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica koji je i sam pod sankcijama SAD, zbog čega je prošle sedmice i sam bio primoran da ugasi račun u banci.

On je u intervjuu “Glasu Srpske”  rekao i da se pritisci Amerike mijenjaju od vremena do vremena i primjenjuju prema prilikama za nove udare na Republiku Srpsku.

GLAS: SDS je najavio da će račun te stranke zbog američkih sankcija biti zatvoren. Kako će stranka dalje funkcionisati?

BJELICA: SDS je državotvorna stranka, starija od svih ostalih političkih partija u Srpskoj, pa i od Republike Srpske. Sve to govori da stranka posjeduje veliko iskustvo. Preživjela je proteklih trideset i kusur godina mnogo toga, vodila je narod kroz teška ratna i poratna vremena, te samim tim ima znanja i umijeća da prebrodi i ovu potencijalnu krizu. Odgovorno i efikasno će djelovati i dalje u interesu Republike i građana Srpske vodeći odgovornu nacionalnu politiku.

GLAS: Da li  bi zbog američkih sankcija moglo biti nekih problema kada je u pitanju nastup stranke na predstojećim lokalnim izborima?

BJELICA: Predsjednik SDS-a Milan Miličević je jasno rekao da jednostrana odluka nekih banaka koje su najavile gašenje računa SDS-a neće uticati na učestvovanje na predstojećim i svim budućim izborima. Kancelarija visokog predstavnika za BiH je SDS-u dozvolila da ima račune u bankama.

GLAS: I Vi ste pod sankcijama Amerike.  Šta je sa Vašim računom?

BJELICA: Pozvan sam iz banke na razgovor i prošle sedmice je moj račun ugašen iz tog razloga. Kada je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun započeo praksu smjena demokratski izabranih političara Republike Srpske iz SDS-a, američka Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija stavila je prvo mene na tu listu, na koju me je stavila i Evropska komisija. Optužen sam da sam dio mreže koja skriva predsjednika Radovana Karadžića, optuženog za zločine pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. U odluci je stajalo da će sankcije trajati dok optuženi ne bude dostupan sudu, dok optužnica ne bude povučena ili dok tako ne odluči visoki predstavnik. Međutim, kako nisam bio dio nikakve mreže, ovo je bilo suvišno, a besmisleno je postalo nakon 2008. godine, kada je Karadžić uhapšen.

GLAS: Oni koji su pod sankcijama nakon gašenja računa u bankama ostaju po nekom slijedu događaja i bez uplate doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Time su ugrožena i osnovna ljudska prava.  Kako na to gledate?

BJELICA: Tada kada su smijenili mene i vodeće ljude SDS-a, kada smo stavljani na crne liste zbog vođenja odgovorne nacionalne politike, nije nam bilo dopušteno ni da radimo, ni da putujemo. Oni koji bi nam ponudili zaposlenje našli bi se u problemima i bilo bi im onemogućeno poslovanje. Dakle, ranije je bila zabrana rada, a sada vidimo koliko se te sankcije razlikuju od onih ranijih.

Novi mandat

GLAS: Hoćete li se kandidovati za prvog čovjeka opštine Sokolac  na predstojećim lokalnim izborima?

BJELICA:  Na čelu opštine sam skoro puna tri mandata. Uprkos nastojanju mojih političkih protivnika da sabotiraju razvojne projekte, da omalovaže i sruše planove, te da na sve načine spriječe moju eventualnu kandidaturu, očigledno u strahu od novog poraza, konačnu riječ što se tiče mog daljeg političkog angažmana imaće moje partijske kolege i moja porodica. Dakle, Opštinski odbor SDS-a odlučiće hoće li me podržati kao kandidata za još jedan mandat. Uradili smo veliki posao u prethodnom periodu, a sada slijedi realizacija nekih drugih projekata i otvaranje novog poglavlja u razvoju opštine Sokolac i ovog dijela Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana