Милован Бјелица, члан Главног одбора СДС: Преживјели смо и много теже ствари од америчких санкција

Маријана Миљић Бјеловук
Милован Бјелица, члан Главног одбора СДС: Преживјели смо и много теже ствари од америчких санкција

Српска демократска странка преживјела је многе кризе у протеклом периоду па ће и ове најновије ударе о питању гашења рачуна у банци на које смо приморани због америчких санкција, рекао је “Гласу Српске” члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица који је и сам под санкцијама САД, због чега је прошле седмице и сам био приморан да угаси рачун у банци.

Он је у интервјуу “Гласу Српске”  рекао и да се притисци Америке мијењају од времена до времена и примјењују према приликама за нове ударе на Републику Српску.

ГЛАС: СДС је најавио да ће рачун те странке због америчких санкција бити затворен. Како ће странка даље функционисати?

БЈЕЛИЦА: СДС је државотворна странка, старија од свих осталих политичких партија у Српској, па и од Републике Српске. Све то говори да странка посједује велико искуство. Преживјела је протеклих тридесет и кусур година много тога, водила је народ кроз тешка ратна и поратна времена, те самим тим има знања и умијећа да преброди и ову потенцијалну кризу. Одговорно и ефикасно ће дјеловати и даље у интересу Републике и грађана Српске водећи одговорну националну политику.

ГЛАС: Да ли  би због америчких санкција могло бити неких проблема када је у питању наступ странке на предстојећим локалним изборима?

БЈЕЛИЦА: Предсједник СДС-а Милан Миличевић је јасно рекао да једнострана одлука неких банака које су најавиле гашење рачуна СДС-а неће утицати на учествовање на предстојећим и свим будућим изборима. Канцеларија високог представника за БиХ је СДС-у дозволила да има рачуне у банкама.

ГЛАС: И Ви сте под санкцијама Америке.  Шта је са Вашим рачуном?

БЈЕЛИЦА: Позван сам из банке на разговор и прошле седмице је мој рачун угашен из тог разлога. Када је некадашњи високи представник Педи Ешдаун започео праксу смјена демократски изабраних политичара Републике Српске из СДС-а, америчка Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија ставила је прво мене на ту листу, на коју ме је ставила и Европска комисија. Оптужен сам да сам дио мреже која скрива предсједника Радована Караџића, оптуженог за злочине пред Међународним судом за бившу Југославију. У одлуци је стајало да ће санкције трајати док оптужени не буде доступан суду, док оптужница не буде повучена или док тако не одлучи високи представник. Међутим, како нисам био дио никакве мреже, ово је било сувишно, а бесмислено је постало након 2008. године, када је Караџић ухапшен.

ГЛАС: Они који су под санкцијама након гашења рачуна у банкама остају по неком слиједу догађаја и без уплате доприноса за здравствено и пензијско осигурање. Тиме су угрожена и основна људска права.  Како на то гледате?

БЈЕЛИЦА: Тада када су смијенили мене и водеће људе СДС-а, када смо стављани на црне листе због вођења одговорне националне политике, није нам било допуштено ни да радимо, ни да путујемо. Они који би нам понудили запослење нашли би се у проблемима и било би им онемогућено пословање. Дакле, раније је била забрана рада, а сада видимо колико се те санкције разликују од оних ранијих.

Нови мандат

ГЛАС: Хоћете ли се кандидовати за првог човјека општине Соколац  на предстојећим локалним изборима?

БЈЕЛИЦА:  На челу општине сам скоро пуна три мандата. Упркос настојању мојих политичких противника да саботирају развојне пројекте, да омаловаже и сруше планове, те да на све начине спријече моју евентуалну кандидатуру, очигледно у страху од новог пораза, коначну ријеч што се тиче мог даљег политичког ангажмана имаће моје партијске колеге и моја породица. Дакле, Општински одбор СДС-а одлучиће хоће ли ме подржати као кандидата за још један мандат. Урадили смо велики посао у претходном периоду, а сада слиједи реализација неких других пројеката и отварање новог поглавља у развоју општине Соколац и овог дијела Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана